Hlavní obsah

EU představila další sankce proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie v úterý představila čtvrtý balíček sankcí namířených proti Rusku za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu. Na nových sankcích, které zahrnují zákaz vývozu luxusního zboží nebo investic do ruské energetiky, se členové sedmadvacítky domluvili už v pondělí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Čtvrtý balík sankcí je další těžkou ranou pro hospodářskou a logistickou základnu, na níž Rusko spoléhá při invazi na Ukrajinu,“ uvedl v úterý šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Jedna z restrikcí nového balíčku spočívá v úplném zákazu jakýchkoliv transakcí s určitými ruskými státními podniky napříč sektory.

Vzdejte se a budeme se k vám chovat jako k lidem, vyzývá Zelenskyj ruské vojáky

Evropa

EU také zakázala dovoz ocelových výrobků do EU, na které se dosud vztahovala ochranná opatření EU. Pro ruský export by to mělo znamenat ztrátu ve výši přibližně 3,3 miliardy eur.

Nové sankce se týkají i rozsáhlého zákazu nových investic v ruském energetickém sektoru a EU rovněž potvrdila již dříve oznámený zákaz dovozu luxusního zboží, který se týká především luxusních aut značek typu Mercedes nebo Ferrari.

Čína se už rozhodla pomáhat Rusku ve válce, bojí se Američané

Evropa

„Seznam sankcionovaných osob a subjektů byl navíc dále rozšířen o další oligarchy a podnikatelské elity napojené na Kreml a také o společnosti působící ve vojenských a obranných oblastech, které invazi logisticky a materiálně podporují. Jsou i nové seznamy aktérů aktivních v oblasti dezinformací,“ stojí dále v tiskové zprávě Evropské komise.

Jedním z oligarchů, na které nové sankce míří, je i majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, kterému EU po vzoru Velké Británie zmrazila majetek.

Britové zmrazili Abramovičovi, Děripaskovi a dalším oligarchům majetek

Válka na Ukrajině

Unijní země se také domluvily na zákazu pro evropské ratingové agentury, které nesmějí hodnotit Rusko a ruské společnosti a dodávat své služby ruským klientům, což by podle komise mělo vést k dalšímu omezení přístupu Rusů na finanční trhy EU.

Kromě zmíněných opatření se EU rozhodla připojit ke kroku řady dalších členů Světové obchodní organizace (WTO), kteří zamýšlejí odebrat Rusku status nejvyšších výhod v rámci této organizace, což by otevřelo cestu k uvalení cel na ruské zboží.

Ukrajina přiznala ztrátu Chersonské oblasti. V Kyjevě po palbě začal hořet věžák

Evropa

Unie také podpořila přerušení přijímacího procesu Běloruska, které se mělo stát členem WTO. EU své sankce zaměřuje kromě Moskvy také na Minsk, který umožňuje ruským silám útočit z běloruského území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám