Hlavní obsah

Dobytí Donbasu je prioritou, ostatní regiony ať se rozhodnou samy, řekl Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Dobytí ukrajinského Donbasu je pro Moskvu bezpodmínečnou prioritou, řekl v neděli v rozhovoru s francouzskou stanicí TF1 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle agentury RIA Novosti obvinil Francii, že rozdmychává neonacismus na Ukrajině.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Osvobození Donbasu a Luhansku, které Ruská federace považuje za nezávislé státy, je bezpodmínečnou prioritou,“ prohlásil Lavrov v TF1. Ostatní ukrajinské regiony si mohou podle něj o své budoucnosti rozhodnout samy.

Šéf ruské diplomacie nicméně přiznal, že boje trvají déle, než Moskva původně předpokládala.

Důvodem pro dlouhé trvání bojových operací je podle Lavrova snaha ruské armády ochránit civilisty. Moskva i přes svědectví a množství důkazů západních odborníků, médií i ukrajinských činitelů opakovaně trvá na tom, že na Ukrajině míří pouze na vojenské cíle.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Lavrov bez řádných důkazů opakoval předchozí komentáře Kremlu ohledně neonacistického vedení Ukrajiny nebo diskriminace ruskojazyčných obyvatel, kterých se podle Kremlu dopouští vláda v Kyjevě, poznamenala stanice TF1.

Ruský ministr zahraničí obvinil Paříž, že na Ukrajině rozdmychává neonacismus.

„Bohužel, pokud jde o podněcování ukrajinského nacionalismu, neonacismu, Francie hraje jednu z iniciativních rolí. Je nám smutno, že to vidíme,“ řekl Lavrov podle agentury RIA Novosti.

Stěžoval si, že Paříž aktivně vyzbrojuje Ukrajinu, mimo jiné útočnými zbraněmi, dodala totiž na Ukrajinu samohybné houfnice ráže 155 mm Caesar. Nelíbí se mu francouzská vyjádření, že má Ukrajina „vést válku do vítězného konce“ a „porazit Rusko“.

Ukrajinské jednotky nasadily na frontě francouzské houfnice Caesar

Evropa

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu ze severního, východního i jižního směru 24. února. Ruský prezident Vladimir Putin tehdy tvrdil, že cílem operace je ochránit ruskojazyčné obyvatele Donbasu a demilitarizovat a denacifikovat Ukrajinu. Ruské jednotky od té doby obsadily i část ukrajinského jižního pobřeží včetně Chersonské oblasti, kam Rusko dosadilo novou správu.

Hrozí eskalace, zkoušejí Rusové odrazovat od dodávek zbraní na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám