Hlavní obsah

Dobrovolníci v Británii musí ubytovat uprchlíky nejméně na půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Z Ukrajiny před válkou uprchlo už přibližně dva a půl milionu lidí. Mimo jiné také do Spojeného království, které od pondělí zavede nová pravidla pro Brity, kteří se chystají uprchlíky ubytovat. Nechat si je u sebe musí minimálně půl roku, uvedl list The Times.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, na snímku z 11. března 2022 na vlakovém nádraží v polském Přemyšlu.

Článek

Do Británie smí v současné době pouze ukrajinští uprchlíci, jejichž rodinní příslušníci už dlouhodobě ve Spojeném království žijí. Od pondělí se ale situace má změnit a do země budou moci přijet i Ukrajinci, kteří žádnou vazbu na Británii nemají.

Vláda ovšem rozhodla, že se Britové, kteří dobrovolně poskytnou utečencům ubytování, budou muset zavázat, že tak učiní nejméně na šest měsíců. Cílem je, aby Spojené království vyhnulo záplavě nevhodných nabídek, aby někteří Britové například po týdnu nezjistili, že jim situace nevyhovuje, a úřady opět musely řešit, kam lidi ubytují.

Například v Česku někteří z těch, co nabízeli ubytování, své nabídky stáhli poté, co se ukázalo, že to nebude jen na pár dní či na týden.

Není to na dny ani na týden. Češi stahují nabídky ubytování pro Ukrajince

Domácí

„Chceme mít pouze bezpečné nabídky a bohužel potřebujeme dlouhodobý plán, protože to nevypadá, že by se Ukrajinci brzy vraceli domů,“ uvedl v Británii nejmenovaný vládní zdroj Timesům.

Nová pravidla se nebudou týkat pouze jednotlivců, ale také charitativních organizací nebo společností, které se rozhodnou Ukrajince ubytovat. Premiér Boris Johnson už dopředu avizoval, že Spojené království bude k uprchlíkům „štědré“.

Británie otočila, dobrovolníkům na Ukrajině hrozí vojenský soud

Válka na Ukrajině

Ukrajinci cestující ze své domoviny tak budou mít například k dispozici přístup k dávkám, vzdělání či zdravotní péči. Ministr školství Nadhim Zahawi uvedl, že v britských školách bude místo pro 100 tisíc ukrajinských dětí a dalších 10 tisíc jich učitelé zvládnou mít formou on-line výuky.

Británie, podobně jako Česká republika, počítá s tím, že Ukrajinci v zemi získají speciální roční pobytové vízum a budou také moci pracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám