Hlavní obsah

Do projektu ukrajinských jednotřídek se dosud přihlásilo 1250 uprchlíků

– Praha

Do systému ukrajinských jednotřídek v Česku se nahlásilo zatím asi 1250 dětí uprchlíků, kteří utekli před ruskou invazí na Ukrajině. Každý den jich nyní přibývá zhruba 200. S nabídkou učit je v jejich rodném jazyce se dosud registrovalo kolem 200 ukrajinských pedagogů. Ve čtvrtek to oznámil Martin Mařan z Nadačního fondu Děti Ukrajiny.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Projekt jednotřídek, kde uprchlíci ve věku základní školní docházky mohou navázat na své předchozí vzdělávání v ukrajinštině, začal vznikat zhruba týden po napadení Ukrajiny Ruskem 24. února.

Připravilo ho ukrajinské velvyslanectví spolu s Nadačním fondem Děti Ukrajiny a emeritním rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou za podpory českého ministerstva školství.

Prvních pět jednotřídek se v pondělí otevřelo v 1. slovanském gymnáziu v Praze. Do každé třídy může chodit 20 dětí.

V Česku vznikne síť jednotřídek pro uprchlíky z Ukrajiny

Věda a školy

„Nyní máme (v projektu) registrovaných asi 1250 dětí,“ uvedl ve čtvrtek zástupce nadačního fondu. „Každý den jich v databázích přibývá zhruba 200,“ řekl. Postupně se podle něj odstraňují duplicitní přihlášky, takže čísla nejsou přesná.

Čtyři z pěti tříd v 1. slovanském gymnáziu se od příštího týdne přesunou do jiných škol. Jedna by podle Mařana měla být např. v soukromé základní škole a gymnáziu Nový Porg v Praze 4 a další v soukromé škole Heřmánek v Praze 8.

Další třídy mají fungovat v Brně a připravují se i v Ostravě. Nabízejí se už i příměstské části okolo Prahy a další města.

Základní vzdělání trvá na Ukrajině 11 let

Učitelů se do projektu přihlásilo zatím okolo 200. I když jsou podle Mařana v různých částech Česka, tak s jejich nedostatkem zatím problém není.

Jde především o pedagožky, které utekly před ruskou invazí na Ukrajině. Nadační fond nabízí jejich práci školám i místním úřadům.

„V té první fázi (uprchlické krize) jde hlavně o to, aby s těmi dětmi někdo mluvil jejich mateřským jazykem,“ poznamenal Mařan.

Ahoj, loučily se ukrajinské děti v Praze s ministrem Gazdíkem

Věda a školy

Organizátoři projektu podle něj chtějí děti do jednotřídek zařazovat podle věku. „Ty starší z 10. a 11. třídy se také snažíme směřovat na 1. slovanské gymnázium,“ dodal.

Tato škola má podle něj jako jediná v ČR i povolení ukrajinského ministerstva školství vydávat žákům vysvědčení tak, aby pak mohli třeba zahájit další studium.

Uprchlíci z Ukrajiny se budou moci hlásit na maturitní obory do 5. dubna, schválila vláda

Věda a školy

Základní vzdělávání na Ukrajině je jedenáctileté. Ukrajinské děti z prvních až devátých tříd se podle ředitelky 1. slovanského gymnázia Taťjany Pergler mohou v ČR zařadit do základních škol.

Zájemci o středoškolské vzdělávání, kteří ukončili 9. třídu, podle ní musí v tuzemsku požádat na odboru školství o uznání předchozího vzdělání, tedy tzv. nostrifikaci.

V Česku chybí podpora, aby uprchlíci zvládli přijímačky na střední školy, upozorňují organizace

Věda a školy

Pokud jsou po 10. třídě, mohou se přihlásit na střední školu a o jejich přijetí pak rozhoduje ředitel dané školy.

Pokud na Ukrajině dokončili 11. třídu, potřebují nostrifikaci a rozdílovou zkoušku. Na základě toho pak se mohou hlásit na střední, vyšší odbornou nebo vysokou školu.

Nebojte se, že teď nebude v MŠ a ZŠ místo, uklidňuje Gazdík rodiče

Věda a školy

Počet uprchlíků v ČR se podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nyní blíží ke 200 tisícům, více než polovina z toho jsou děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám