Hlavní obsah

Do Bohumína dorazilo prvních třináct uprchlíků z Ukrajiny

– Bohumín

Prvních třináct uprchlíků z Ukrajiny dorazilo v sobotu krátce před čtvrtou hodinou odpolední humanitárním vlakem Českých drah z polské obce Przemysl do Bohumína. Odtud cca po třiceti minutách pokračovali směrem na Prahu a Brno. Dalších zhruba dvanáct jich vystoupilo z vlaku v průběhu přepravy ještě v Polsku. Novinářům to řekl přímo na bohumínském nádraží náměstek ministra dopravy Václav Bernard.

Do Bohumína dorazili první uprchlíci z UkrajinyVideo: Právo

 
Článek

Mezi lidmi, co z Ukrajiny prvním vlakem do Bohumína dorazili, byla například paní Světlana ze Lvova.

„Vezu dceru do bezpečí ke kamarádce do Prahy. Sama se pak vrátím domů, neboť ve Lvově mám manžela. Momentálně je v našem městě klid, ale situace je nestabilní. Pod Lvovem byli ruští výsadkáři, ale naši vojáci je zlikvidovali. Situace se ale každou chvíli mění. Všichni se bojíme, co bude dál. Právo je však na naší straně,“ konstatovala žena, která pracuje v migrační službě.

Domov s dcerou opustila včera večer a dnes v deset dopoledne nastoupily do humanitárního vlaku. Odpoledne z něj pak vystoupily v Bohumíně.

Foto: Petr Marek, Právo

Na nádraží v Bohumíně dorazily desítky lidí s dary pro uprchlíky.

Bernard o podrobnostech z cesty vlaku hovořit nechtěl, stejně tak o tom, kam konkrétně Ukrajinci míří. Velmi malá vytíženost vlaku byla podle něj způsobena tím, že lidé se z Ukrajiny nemají jak dostat na polskou hranici. „Na jediné železnici ze Lvova a Kyjeva spadlo trakční vedení. Vznikaly až osmihodinová zpoždění. „Kdybychom čekali, až se vlak naplní, bylo by to několik desítek hodin,“ vysvětlil Bernard.

Do Česka přijíždí první spoje z Ukrajiny. České dráhy vypravily humanitární vlaky

Válka na Ukrajině

V Przemyslu je podle něj pro uprchlíky připravena druhá souprava. „Vyjede, až se tam další uprchlíci dostanou a situace to dovolí. Kyvadlovou dopravu mezi Ukrajinou a Českem zabezpečíme podle potřeb. Připraveni na to jsme,“ dodal.

Foto: Petr Marek, Právo

Skupina uprchlíků z Ukrajiny na bohumínském nádraží

Na nádraží dorazily i desítky obyvatel Bohumína, ale i lidé z okolí a přinesly pro Ukrajince nejrůznější dary. Ti to však nepotřebovali. „Hygienické pomůcky, hračky i ostatní nezbytné potřeby mají. Jsou dostatečně vybaveni z domova. Rodiny, do kterých míří, jim pak poskytnou další servis,“ konstatoval Bernard.

„Trvanlivé věci zůstanou díky vstřícnosti Českých drah a Správy železnic na nádraží, vyhradila se tady krátkodobě místnost, kde se uskladnily. Uvidíme, zda to budeme schopni naložit na další vlak do Polska. Na web města ihned dáme kontakty na humanitární organizace, aby občané dary směřovaly jim, neboť oni mají lidi, kteří se o věci postarají a zajistí, aby se dostaly k potřebným,“ řekl k tomu místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Foto: Petr Marek, Právo

Dary zatím zůstaly uskladněny na bohumínském nádraží.

Na bohumínské nádraží s nabídkou případné pomoci dorazil i Ukrajinec Andrej, který v Česku žije už 25 let. „Tehdy jsem přijel za prací. Tu jsem našel a později i manželku, se kterou mám syna,“ prozradil.

Ukrajinci zabili jednoho z velitelů obávaných Čečenců

Evropa

„Na Ukrajině, ve stotisícovém městě Berdičev, mám sestru, která má pětiletého syna. Večer se pokusí dostat do vlaku do Lvova a pak se dostat na hranici s Polskem. Má to kolem 500 kilometrů. Autem to nepřipadá v úvahu. Všude jsou zácpy, chybí pohonné hmoty, je to nebezpečné. Pokusím se o ni tady postarat. V první řadě ale budeme muset vyřešit papíry, aby její pobyt tady byl legální,“ podotkl Andrej.

Na Ukrajině podle něj probíhají těžké boje. „Většina mých vrstevníků byla povolána do armády. Jsou v první linii. Říkají, že je to tam hrůza,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám