Hlavní obsah

„Dnes není můj den.“ Umělci ke Dni Ruska protestovali u ministerstva obrany

– Moskva

V neděli se před budovou ruského ministerstva obrany v Moskvě objevila vlajka s ruskou trikolorou a nápisem „Segodňa ně moj deň“ (Dnes není můj den). Za vyvěšením vlajky stojí podle agentury Reuters anonymní moskevští umělci protestující proti válce na Ukrajině. V Rusku se v neděli slaví Den Ruska – svátek připomínající přijetí deklarace o suverenitě Ruské federace v roce 1990.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U příležitosti Dne Ruska vyvěsili umělci v Moskvě na protest proti válce vlajku s nápisem Dnes není můj denVideo: Reuters

 
Článek

Vlajka s ruskou trikolorou a protestním nápisem se v neděli objevila na nábřeží před budovou ruského ministerstva obrany v moskevské čtvrti Chamovniki.

Podle ruskojazyčného deníku Novaya Gazeta anonymní moskevští umělci vydali prohlášení, podle kterého protestní akci naplánovali právě na oslavy svátku Dne Ruska.

„Dnes prostě není náš den. Náš den nezávislosti, který jistě brzy oslavíme, bude dnem nezávislosti na imperiálních ambicích,“ citoval deník na sítí Telegram z prohlášení umělců.

Fronty na burgery i hranolky. Rusko nahradilo McDonald's vlastním řetězcem

Ekonomika

Den Ruska, který se slaví 12. června, je nejmladší ruský svátek. V roce 1990 byla v tento den na Prvním sjezdu lidových poslanců Ruské federace schválena Deklarace o státní svrchovanosti Ruské sovětské federativní socialistické republiky.  O rok později byl ve stejný den zvolen prezidentem Ruské federace Boris Jelcin.

Reklama

Výběr článků

Načítám