Hlavní obsah

Depardieu, který má blízko k Putinovi, vyzval k zastavení bojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský herec Gérard Depardieu, který má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, doufá v diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině, píše server weekend.at. Herec vyzval k zastavení bojů a k zahájení dialogu. Další z herců s ruskými vazbami, Steven Seagal, je zase přesvědčený, že konflikt vyprovokovala třetí strana.

Foto: Rasul Yarichev, Reuters

Gerard Depardieu

Článek

„Rusko a Ukrajina byly vždy bratrskými zeměmi. Jsem proti této občanské válce. Říkám: složte zbraně a vyjednávejte,“ uvedl Depardieu v prohlášení pro francouzskou tiskovou agenturu AFP.

Filmová ikona má francouzské i ruské občanství. Depardieu získal ruský pas v lednu 2013, protože nesouhlasil s rozhodnutím bývalého francouzského prezidenta Françoise Hollandea uvalit 75procentní daň na osoby s nejvyššími příjmy.

Leonardo DiCaprio daroval Ukrajině 233 milionů korun

Zahraniční

„Myslím, že je normální platit, ale ne blbcům, kteří si myslí, že dělají dobro,“ řekl v roce 2014 týdeníku Le Point. Depardieu od té doby opakovaně vychvaloval svou novou vlast, ruskou „demokracii“ i Putina, kterého přirovnal k papeži Janu Pavlu II.

Depardieu dostal na Ukrajině v roce 2015 zákaz vstupu do země, a to na pět let, napsal server weekend.at. Herec měl na filmovém festivalu v Rize říci: „Miluji Rusko a Ukrajinu, která je součástí Ruska.“ Toto tvrzení dodnes nepopřel.

Budeme bojovat až do konce, řekl Zelenskyj v projevu k britským poslancům

Evropa

Steven Seagal, který v roce 2014 obhajoval anexi Krymu a označil šéfa Kremlu Vladimira Putina za „jednoho z největších žijících vůdců na světě“ a řekl, že „by ho rád považoval za bratra“, ke konfliktu na Ukrajině mlčel. Vyjádřil se až před pár dny.

„Rusko a Ukrajinu vnímám jako jednu rodinu a opravdu věřím, že obě země ke vzájemnému konfliktu vyprovokovala třetí strana, která utrácí velké peníze za propagandu,“ řekl stanici Fox News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám