Hlavní obsah

Další problém pro Rusko: Ruce pryč od něj dávají firmy, díky kterým těží ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tři hlavní světoví poskytovatelé služeb v oblasti těžby ropy zastavují budoucí působení v Rusku v reakci na invazi na Ukrajinu. Svá rozhodnutí oznámily společnosti nezávisle na sobě během 24 hodin, informuje v pondělí agentura Bloomberg. Ruský ropný sektor je na zahraničních technologiích závislý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako první přišla s oznámením společnost Schlumberger, vůbec největší světový poskytovatel služeb a technologických řešení pro mezinárodní ropný průmysl. S okamžitou platností zastavila veškeré nové investice v Rusku, hodlá pouze dokončit již rozjeté zakázky. Není tak konkrétně jasné, jak velkou komplikaci to pro ruskou těžbu znamená.

V sobotu se se stejným rozhodnutí přidala firma Baker Hughes Co.

Halliburton odchází úplně

Nejdál pak zašla společnost Halliburton Co. Přední světový poskytovatel služeb v oblasti hydraulického štěpení je jedinou společností, která zastavila rovnou i současné práce v Rusku.

„Krize na Ukrajině nás vážně znepokojuje a vyjadřujeme silnou podporu diplomatickému řešení. Odsuzujeme násilí a soucítíme se zasaženými lidmi a rodinami,“ stojí v prohlášení.

Slevy na ruskou ropu a další komodity chce využít Indie

Válka na Ukrajině

Bloomberg připomíná, že ruský ropný sektor spoléhá na zahraniční technologie, vybavení a odborné znalosti, aby udržel domácí těžbu, která představuje pro Kreml klíčový zdroj příjmu.

Trosky, zima a zkáza. Ruské bomby dopadají na obydlené části Kyjeva

Válka na Ukrajině

Plány odejít z Ruska již předtím oznámili ropní giganti BP a Shell.

Založit vrt může trvat pár týdnů i rok

Zhotovení jednoho ropného vrtu do hloubky tří kilometrů sice trvá dva až tři týdny, ale ještě před jeho vyvrtáním je třeba několika úkonů. Jeden až tři týdny trvá příprava místa a přibližně stejnou dobu také vrtné přípravy. Ještě před začátkem vrtání je tak třeba počítat s dvou- až šestitýdenní prodlevou. Dalších deset dnů zabere hydraulické štěpení (vytváření puklin ve vrstvě slabě zpevněných sedimentárních hornin).

Některé ropné vrty mohou být složitější a trvají déle. Záleží na povrchu. V případě pobřežních vrtů může celý proces trvat tři až čtyři měsíce. Nejsložitější vrtné projekty trvají přibližně rok.

Jeden vrt pak může produkovat ropu a zemní plyn zhruba 20 až 40 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám