Hlavní obsah

Podoljak tweetuje z jednání s Ruskem: Komunikace je obtížná

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Začalo další kolo rusko-ukrajinských rozhovorů. Ukrajinci žádají příměří a stažení vojsk. Vyjednavači obou stran poslední týden virtuálně jednali na denní bázi, po pondělním zasedání se očekává shrnutí předběžných výsledků. Komunikace probíhá, ale je to obtížné, napsal na Twitter uprostřed rozhovorů poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak

Článek

„Vyjednávání. 4. kolo. O míru, příměří, okamžitém stažení vojsk a bezpečnostních zárukách. Tvrdá diskuse. Rusko si sice uvědomuje nesmyslnost svých agresivních akcí, ale stále si dělá iluze, že 19 dní násilí proti ukrajinským mírumilovným městům je správná strategie,” napsal v pondělí ráno na Twitteru Podoljak.

Vyjednávací týmy Ukrajiny a Ruska spolu zatím jednaly fyzicky třikrát, naposledy přesně před týdnem na hranicích s Běloruskem. Poté ustanovily podskupiny, které o jednotlivých bodech jednaly od té doby každý den pomocí videokonferencí.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský vyjednavač a poradce prezidenta Mychajlo Podoljak.

Zhruba po dvou hodinách se Podoljak ozval znovu. „Obě strany aktivně vyjadřují svá specifická stanoviska. Komunikace probíhá, ale je obtížná. Důvodem neshod jsou příliš odlišné politické systémy,” napsal s dovětkem, že Ukrajina je na rozdíl od Ruska svobodná společnost.

Pokrok byl údajně dosažen

V neděli obě strany oznámily, že dosáhly výrazného pokroku. V čem onen pokrok spočívá, ovšem nespecifikovaly.

Dosáhli jsme pokroku v jednání, hlásí diplomaté Ruska a Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Podoljak avizoval, že na pondělním jednání bude usilovat o sepsání předběžných výsledků. Jeho ruský protějšek Leonid Sluckij pro agenturu Ria Novosti zašel ve svých odhadech ještě dál. „Podle mých osobních očekávání může tento pokrok v nejbližších dnech přerůst ve společné stanovisko obou delegací, v dokumenty k podpisu,“ řekl Sluckij.

Reklama

Výběr článků

Načítám