Hlavní obsah

Civilisté v Azovstalu už nejsou, tvrdí obránci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podzemí továrny Azovstal v Mariupolu obsazeném ruskými vojsky už žádní civilisté nejsou. Všichni byli evakuováni, řekl Ilja Samojlenko, mluvčí a příslušník rozvědky pluku Azov.

Foto: Azov Regiment Press Service, Reuters

Zraněný mariupolský obránce v polní nemocnici v Azovstalu

Článek

V rozhovoru pro Sky News tak reagoval na tvrzení Pavla Kyrylenka, šéfa Doněcké regionální správy, jenž tvrdil, že v krytu je stále více než stovka civilistů.

V továrně, o kterou se dosud bojuje, je ale podle Samojlenka mnoho raněných, kteří přežívají v drastických podmínkách a naléhavě potřebují evakuaci. Vojáci se přitom odmítají vzdát Rusku.

Foto: Azov Regiment Press Service, Reuters

Vojákům v Azovstalu se dostává omezené lékařské pomoci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v proslovu k parlamentu Malty řekl, že Rusko nesouhlasilo s žádným návrhem na záchranu ukrajinských vojáků v Mariupolu.

„Stále jsou tam obránci města, pokračují v odporu. Využíváme všechny možné diplomatické nástroje pro jejich záchranu. Rusko však s žádnou z mnoha navržených variant nesouhlasilo,“ řekl.

Potřebují zbraně

Ukrajina žádala partnery o zbraně nezbytné k dobytí Mariupolu a záchraně všech lidí včetně vojáků. „Tyto zbraně nezbytné pro uvolnění blokády však nemáme,“ dodal.

Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové je v Azovstalu přes tisíc ukrajinských vojáků. Již dříve také řekla, že se z krytu podařilo evakuovat všechny ženy, děti a starší lidi.

Elone, pomoc! Obránci Azovstalu prosí amerického miliardáře o záchranu

Válka na Ukrajině

Ukrajina navrhla evakuaci 38 nejvážněji zraněných obránců. Pokud ji Moskva povolí, Kyjev slibuje, že propustí řadu ruských válečných zajatců.

„V tuto chvíli probíhají velmi složitá jednání o další fázi evakuační mise – odsun těžce raněných, zdravotníků. Mluvíme o velkém počtu lidí,” řekl Zelenskyj v pátek večer.

„Samozřejmě děláme vše pro to, abychom evakuovali všechny ostatní, každého z našich obránců. Už jsme zapojili všechny po celém světě, kteří by mohli být nejvlivnějšími prostředníky,” dodal, aniž by uvedl podrobnosti.

Rusko, které původně naléhalo, aby se obránci vzdali, rozhovory veřejně komentuje jen málo.

Reklama

Výběr článků

Načítám