Hlavní obsah

Čína popírá, že by Moskva žádala o vojenskou pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v pondělí popřela zprávy listu The Financial Time a The Washington Post, že by Moskva žádala Peking o vojenské vybavení a asistenci ve válce na Ukrajině.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Prezidenti Činy a Ruska Si ťin-pching a Vladimir Putin

Článek

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťchien v pondělí uvedl: „Spojené státy šíří se zlovolnými úmysly dezinformaci ohledně války na Ukrajině, zaměřenou na Čínu.

Už předtím zprávu o možné čínské vojenské podpoře vyvrátil listu The Financial Times mluvčí čínského velvyslanectví Liou Pcheng-jü: „O tom jsem nikdy neslyšel. Současná situace na Ukrajině je skutečně znepokojivá. Prioritou je nyní zabránit tomu, aby se napjatá situace vyhrotila, nebo dokonce vymkla kontrole.“

Informace ohledně ruské žádosti o čínskou podporu se objevila den před pondělním římským jednáním amerického bezpečnostního poradce Bílého domu Jakea Sullivana s vysoce postaveným čínským diplomatem Jang Ťie-čch'em. Sullivan už předem varoval Peking, že USA nedopustí, aby mohlo Rusko obcházet sankce s pomocí Číny.

Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

Sullivan také uvedl, že Čína věděla, že ruský prezident „něco plánuje“ ještě před začátkem invaze. Naznačuje to i fakt, že invaze propukla až po skončení zimní olympiády.

Sullivan ovšem dal Číně možnost se viny zbavit. Dodal, že Peking možná „nepochopil plný rozsah akce“, protože „je možné, že Putin jim lhal, stejně jako lhal Evropanům a dalším“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám