Hlavní obsah

Budete speciálním terčem, varoval Zelenskyj ruské vojáky před útoky na Záporožskou elektrárnu

Ve videu ze sobotního večera varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, že každý, kdo střílí na Záporožskou jadernou elektrárnu, se stane „speciálním cílem“ rozvědky a armády. Volal i po zavedení nových sankcí vůči ruské jaderné energetice, které by ji zablokovaly. Ukrajinci se také obávají ruského útoku pod falešnou vlajkou, jímž by na ně okupanti svalili vinu z napadení elektrárny.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Každý ruský voják, který střílí buď na elektrárnu, nebo z jejího úkrytu, si musí uvědomit, že se stává speciálním cílem pro naši rozvědku, zvláštní služby a armádu,“ poznamenal ukrajinský prezident ve videu o vývoji na frontě.

Záporožská jaderná elektrárna opět pod palbou

Válka na Ukrajině

„A úplně všichni zástupci teroristického státu a také ti, kteří jim v této vyděračské operaci pomáhají, se musejí zpovídat u mezinárodního soudu,“ řekl Zelenskyj s odkazem na Rusko, které už dříve v souvislosti s útoky na Záporožskou jadernou elektrárnu obvinil z „jaderného terorismu“.

Nové sankce, které začnou navrhovat ukrajinští diplomaté a zástupci, podle něj musejí zablokovat ruský jaderný průmysl.

Svět se bojí nového Černobylu

Záporožskou elektrárnu, která je největší jadernou elektrárnou v Evropě, dostali Rusové pod kontrolu na začátku války. Obě strany o ni vedou boje kvůli strategické poloze a významu pro ukrajinskou energetiku. Obstarává totiž pětinu energetických potřeb celé země.

V posledních týdnech někdo zaútočil na části s palivem a úložištěm odpadu, obě strany se z toho vzájemně obviňují.

Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres vyzval k vytvoření demilitarizované zóny v okolí elektrárny. Svět se totiž bojí jaderné katastrofy podobného rozsahu jako v Černobylu v roce 1986. Rusko také minulý týden pohrozilo, že pokud na zařízení Ukrajinci zaútočí, vyhodí jej do vzduchu.

Buď ruská země, nebo spálená poušť. Rusko si bere Záporožskou jadernou elektrárnu jako rukojmí

Válka na Ukrajině

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak obvinil Rusko ze „zasažení části atomové elektrárny v místě, kde se vyrábí elektřina pro jih Ukrajiny“. Cílem je podle něj odpojit elektrárnu a obvinit z toho Ukrajince.

Operace pod falešnou vlajkou

Místní ukrajinští zástupci varují, že se Rusko možná chystá provést „operaci pod falešnou vlajkou“, při níž by fingovalo ukrajinský útok na elektrárnu. Dmytro Orlov, starosta Energodaru, kde se jaderná elektrárna nachází, se prý od občanů dozvěděl, že ve městě Rusové umístili samohybnou dělostřeleckou zbraň s ukrajinskou vlajkou.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) vydala varování, že pokud v oblasti nepřestanou boje, může skutečně dojít k jaderné katastrofě. Experti se obávají úniku jaderného odpadu, protože Rusové zřejmě zasáhli jeho úložiště. Reaktory by měly vydržet i silné zásahy, ale největší riziko podle odborníků plyne ze zanedbání bezpečnosti provozu.

V neděli také 42 států včetně Česka vyzvalo Rusko, aby z elektrárny a celé Ukrajiny stáhlo vojenské síly a pomohlo zařízení zabezpečit.

Výběr článků

Načítám