Hlavní obsah

Britové cvičí Ukrajince, aby zvládli jejich obrněnce

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská armáda učí v Británii ukrajinské vojáky používat obrněná vozidla, aby jim pomohla v protiofenzivě proti ruským silám na Donbasu.

Foto: Profimedia.cz

Britský obrněnec Sultan

Článek

Britský premiér Boris Johnson minulý týden poprvé potvrdil, že Britové zaučují v používání obrněných vozidel a transportérů na britské půdě desítky ukrajinských vojáků. „V současnosti cvičíme Ukrajince v Polsku v používání protiletadlové obrany a v Británii pro nasazení obrněných vozů,“ oznámil.

Britové: Rusko spěchá, aby stihlo „vítězství“ do 9. května

Válka na Ukrajině

Britské obrněnce jsou vhodné pro účast na ofenzivních operacích, protože dokážou udržet tempo s tanky a bojovými vozidly pěchoty (BVP), podotkl deník The Daily Telegraph. Jedná se například o obrněné ambulance Samaritan, velitelská vozidla Sultan a dálkově ovládané zbraňové stanice Samson, které dokážou zvednout i motory a opravovat tak např. poškozené tanky. Ukrajinci se také cvičí v používání hlídkovacích vozů.

Rusové používají i ukořistěné ukrajinské obrněnce

Válka na Ukrajině

V polovině měsíce britský list The Times napsal, že speciální síly britské armády poprvé od začátku ruské invaze prováděly výcvik jednotek na Ukrajině. Výcvikem údajně zatím prošly dva prapory ukrajinských ozbrojených sil, jeden umístěný v Kyjevě a druhý v jeho okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám