Hlavní obsah

Abramovič opět jednal v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář Roman Abramovič odcestoval do Kyjeva ve snaze obnovit mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. S odvoláním na agenturu Bloomberg to v sobotu napsal web Forbes.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Roman Abramovič

Článek

Podle tohoto webu se Abramovič setkal s ukrajinskými vyjednavači, aby s nimi projednal možnosti oživení jednání. Abramovičův mluvčí se k tomu odmítl vyjádřit, stejně jako ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak.

Zelenskyj Rusku: Pokud zemřou mariupolští obránci, končíme všechna jednání

Evropa

Ukrajina stále nedostala oficiální odpověď z Kremlu na návrhy, které předložila na jednáních v Istanbulu. Moskva mezitím opakovaně obvinila Kyjev z průtahů. Rozhovory na nižší úrovni pokračují prostřednictvím videospojení, přičemž známky pokroku jsou mizivé.

„Ve slepé uličce“

Po jednání v Istanbulu 29. března, jehož se Abramovič zúčastnil, došlo jen k malému pokroku. Ruský prezident Vladimir Putin minulé úterý řekl, že rozhovory jsou ve „slepé uličce“.

Předtím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že válečné zločiny ruských vojáků v Buči a dalších městech u Kyjeva zkomplikovaly vyhlídky na jednání.

Putin vyznamenal brigádu z Buče

Válka na Ukrajině

Ruský miliardář Abramovič, který má dlouholeté vazby na Putina, působí jako neformální prostředník od začátku války na konci února, kdy ho Zelenskyj požádal, aby se do vyjednávání zapojil.

Reklama

Výběr článků

Načítám