Hlavní obsah

Srážku na Domažlicku zavinil strojvůdce, který zemřel, uzavřela policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za tragickou železniční nehodu v Milavčích na Domažlicku, při které loni v srpnu zemřeli tři lidé, může strojvůdce rychlíku. Ten podle Drážní inspekce projel na červenou. Kriminalisté případ odložili, protože viník při neštěstí zahynul.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Srážka vlaků v Milavčích u Domažlic

Článek

Podle závěrů inspekce strojvůdce expresu z Mnichova nerespektoval návěst Stůj a vjel do cesty regionálnímu osobnímu vlaku. Soupravy se pak nedaleko Milavčí na Domažlicku srazily a vykolejily.

Při události zemřeli oba strojvedoucí a jeden cestující, jehož náraz odrazil asi 80 metrů daleko. Zraněno bylo 56 pasažérů. Inspektorům se nepodařilo zjistit, proč strojvedoucí rychlíku projel na červenou. Vyloučili, že by za jízdy telefonoval nebo ho oslnilo sluníčko. „V místě nebyly prováděny žádné opravné nebo údržbové práce. Provoz v místě a jeho okolí byl v běžném režimu,“ stojí také ve zprávě.

Byla to strašná rána, začaly létat věci, popsala cestující srážku v Západním expresu

Krimi

Byl způsobilý

Vyšetřovatelé rovněž konstatovali, že strojvůdce rychlíku byl odborně i zdravotně způsobilý, ve funkci působil od roku 2008. „Od prosince 2017 po vykonání odborné zkoušky jezdil u společnosti Die Länderbahn na trati Plzeň – Česká Kubice státní hranice a odtud dále do německého Schwandorfu. Měl dostatečně dlouhou praxi a podle dokumentace byl prokazatelně seznámen s traťovými poměry,“ uvedli.

Způsobená škoda zatím činí 178 milionů korun, její výše ještě není konečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám