Hlavní obsah

Sberbank CZ nepodala rozklad proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence

Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila to i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl v sobotu ČTK ředitel komunikace banky Jan Hainz.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Socha prezidenta T. G. Masaryka před pobočkou banky Sberbank v Karlových Varech

Článek

Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Důvodem nepodání rozkladu je podle Hainze přesvědčení, že za daných okolností jde o nejlepší řešení pro všechny její věřitele a klienty, veřejný zájem i stabilitu českého finančního trhu.

ČNB odebrala licenci Sberbank CZ

Válka na Ukrajině

„Vedení Sberbank CZ je přesvědčeno, že nepodání rozkladu zabrání dalšímu prodlužování stávajícího mimořádného stavu Sberbank CZ a dalšímu prohloubení negativních dopadů sankcí na činnost banky,“ uvedl.

Kroky k uspokojení věřitelů

ČNB rozhodla o odnětí bankovní licence Sberbank CZ 14. dubna. Pátek byl posledním dnem lhůty, kdy mohla Sberbank proti tomuto rozhodnutí podat rozklad.

Sberbank CZ očekává, že ČNB nyní co nejrychleji učiní veškeré nezbytné kroky k uspokojení věřitelů banky, počínaje nominací likvidátora banky.

Garanční systém začne vyplácet institucionální klienty Sberbank

Válka na Ukrajině

Sberbank CZ je i nadále připravena úzce kooperovat s ČNB za účelem co nejrychlejšího vypořádání majetku banky a vyrovnání dluhů věřitelům, dodal Hainz.

„V případě, že Sberbank rozklad nepodá, v pondělí konstatujeme, že rozhodnutí o odebrání bankovní licence je pravomocné,“ řekla serveru E15.cz v pátek mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Problémy po začátku invaze na Ukrajinu

Sberbank CZ vlastní přes rakouskou Sberbank Europe ruská Sberbank. Sberbank CZ se dostala do problémů poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok proti Ukrajině.

U poboček Sberbank v Česku se pak tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit účet nebo se dotazovali na fungování banky.

Sberbank CZ následně oznámila uzavření poboček a zastavení transakcí. Ruská Sberbank sdělila v březnu, že odejde z Evropy.

Klienti Sberbank začnou v úterý dostávat peníze z advokátních úschov

Ekonomika

V březnu byla zahájena výplata náhrad vkladů ze Sberbank CZ pro klienty banky. Poté 22. dubna začaly výplaty pro tzv. institucionální klienty, kterými jsou třeba poskytovatelé platebních služeb nebo exekutoři.

Peníze jsou vypláceny přes Garanční systém finančního trhu prostřednictvím poboček Komerční banky, a to maximálně do 2 499 500 korun na jednoho vkladatele.

Ve vybraných případech mohou klienti požádat o vyšší náhradu, ale jinak budou muset klienti s větší uloženou částkou čekat na vypořádání likvidace banky.

Peníze měly ve Sberbank CZ i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

Sberbank stále dopočítává nároky institucí, vyplácení vkladů nezačalo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám