Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Martina Žáčková, Právo

Meruňkovice bude letos málo, pálí se i z jahod

Noty na buben připomíná diář, do něhož si v pěstitelské pálenici Zapo v Hruškách na Břeclavsku zapisují zájemce o pálení destilátů. Není divu, meruňky, které byly základem pro výrobu pálenek v úvodu sezony, prostě letos chybějí. Zmrzly.

Ilustrační foto Foto: Martina Žáčková, Právo
Meruňkovice bude letos málo, pálí se i z jahod

„Pálíme málo a máme problém udržet desetidenní interval,“ řekl Právu Jiří Šmerák z pálenice.

Deset dnů je limit, při jehož překročení do dění vstupuje celní správa, při delší přestávce je třeba destilační zařízení zase úředně zaplombovat. Ale zvládají to, obvykle se někdo najde a přiveze kvas k vypálení. Jen obvykle není z meruněk.

„Důvod malého objemu vypáleného alkoholu? Tak ten je jasný. Nejsou meruňky. Zmrzly, takže ovoce, které je u nás nosnou surovinou na výrobu alkoholu, prakticky nikdo neměl,“ řekl Šmerák. A pokud někomu na stromě zůstaly, staly se terčem útoku hladového hmyzu, takže majitel stromu často nenašel ani jednu zdravou meruňku.

„Provoz nám zachraňovalo pálení třešní a dalších kvasů včetně jahod. Ale ani třešní do kvasu se nedostává. Jejich cena se letos vyšplhala do závratných částek, a když už si dal někdo práci s trháním, tak je hleděl za dobrou cenu prodat. Navíc hodně pršelo a třešně začaly praskat. Pokud se tak stalo, do tří dnů je napadla plíseň a znehodnotila je tak, že se ani do kvasu nehodí,“ říká muž z pálenice.

Budeme na třiceti procentech ročního průměru.
Jiří Šmerák

I když doba pálení teprve začala, první litry destilátu nové sezony vytekly z destilačního zařízení 17. července, čekají v Hruškách velmi špatnou sezonu. Roční průměr absolutního alkoholu, tedy stoprocentního lihu, na který se produkce přepočítává, je kolem dvanácti tisíc litrů. Výpadek úrody meruněk, které jsou na jihu Moravy nosnou surovinou, jablka ani švestky nedoženou.

„Očekávám, že budeme na třiceti procentech ročního průměru. Meruňky tady jsou opravdu základem,“ míní Šmerák.

Přesto je ještě surovina, která by mohla situaci alespoň trochu změnit. „Třeba si lidé uvědomí, že hrozny jsou ovoce. Navíc s absolutně nejvyšším obsahem cukru. Někteří dělají grappu, destilát z matoliny, zbytků po lisování hroznů, ale absolutně nejlepší jsou pálenky přímo z hroznů. Je ale nutné je odzrnit, tedy zbavit střapců. Pálenky ohromí svým aromatem,“ říká muž, který sám už pálenku z hroznů vyrobil.

A není sám. „Vloni jsem zkusil udělat trochu destilátu z hroznů a opravdu mě překvapil. Letos jsem v sadu s 220 stromy nasbíral meruněk tak dvakrát do buchty, mráz mi úrodu zničil. Tak jestli budu chtít nějakou pálenku, tak jen z hroznů,“ potvrzuje jedním dechem meruňkovou mizerii i naději v destilaci hroznů sadař Martin Hauk z Břeclavi.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků