Hlavní obsah

Lidé jí poslali na nájem, další zachránili život

Paní Hana (39) se čtyřmi dětmi nepřišla díky finančním darům čtenářů Práva a Novinek.cz o střechu nad hlavou, pár dní nato jí opět úplně cizí lidé zachránili dokonce holý život.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Protože ve sbírce nadace Znesnáze 21 se pro ni vybralo místo potřebných 45 tisíc dokonce 260 tisíc korun, nemusela se bát, že upadne do dluhů, kdyby se opakoval případ, že by nemohla nastoupit do práce. Přesně to se však nečekaně stalo.

Bývalý partner totiž paní Hanu před několika týdny, půl roku po rozchodu, napadl na pražské ulici. Nožem jí způsobil zranění na hlavě a pravé ruce. Jeho útok přežila jen zásluhou odvážného zásahu několika kolemjdoucích.

Zcela nečekané bylo vyřešení jejích finančních těžkostí, když pro ni lidé poslali peníze po uveřejnění článku o její těžké životní situaci jako samoživitelky. Na výchovu svých čtyř dětí je Hana úplně sama, jejich otec alimenty neplatí.

Pracuje jako pečovatelka, denně se stará o svých deset klientů v hlavním městě. Týdny však nemohla do práce, nejprve kvůli karanténě a potom po nákaze covidem-19.

Lucemburský premiér je ve vážném stavu v nemocnici s covidem-19

Koronavirus

Přišla celkem o dva platy a dlužila na nájmu za dva měsíce více než 45 tisíc korun.

Hned druhý den po uveřejnění článku byla potřebná částka na kontě nadace, která Hanu přesvědčila, aby svůj příběh zveřejnila a řekla si o pomoc. Během dalších několika dní se na účtu, jenž pro ni zřídili, shromáždilo 260 tisíc korun.

„Nemůžu ani uvěřit tomu, jak lidé reagovali. Kolik peněz nám poslali, a tolik milých a povzbudivých vzkazů. Dalo mi to naději a víru. Všichni, kteří nám pomohli, mně i dětem darovali obrovskou úlevu a sílu přestat se bát, že nebudeme mít kde bydlet a moci být spolu,“ reagovala po ukončení sbírky nadšená maminka.

Zachránili ji kolemjdoucí

Vybrané finanční prostředky nadace zasílá přímo majiteli domu na nájem. Jedinou výjimkou je postel pro nejstarší dceru, kterou mohla paní Hana z darů rovněž zakoupit.

V okamžiku, kdy po letech trápení a strachu z útoků, kterým čelila celá rodina od otce dětí, pocítila úlevu a jistotu, však málem přišla o život. Tři dny po ukončení sbírky na matku dvou dívek a dvou chlapců zaútočil její bývalý partner.

„Jakmile jsem zjistila, že má násilnické sklony, vztah jsem před půl rokem ukončila,“ svěřila se žena. Vůbec si neuvědomuje, co mohlo 10. června odpoledne vyvolat jeho útok nožem na jedné z pražských ulic.

Ženy umlácené k smrti. Francií prorůstá zevšednění násilí

Evropa

„Zpětně si toho moc nevybavuji, jen jsem viděla, jak se něco zablýsklo. Asi jsem musela křičet, protože se tam najednou objevili lidé. Pomohli mi, hrozně jsem krvácela. Přivolali záchranáře a dva lidé expartnera hlídali, než přijela policie,“ dodala.

A tak se Haně v neuvěřitelně krátkém čase znovu stalo, že jí pomohli úplně cizí lidé.

„Šli prostě jen okolo a zasáhli, tím mi zachránili život. Už mám za sebou i výslechy a vím od policie, že byli i svědčit. Těžko vyjádřit, jaký vděk cítím. Mám mnoho jizev a jen se modlím, aby se mi pravá ruka co nejdříve spravila. Pořád mám silné bolesti. Ale chci se vrátit do práce. Můj zaměstnavatel to chápe, všichni v práci mi drží palce,“ svěřila se Právu.

Za napadení deset let vězení

„Ani si nechci představovat, co by se stalo, nebýt té sbírky a peněz, které nám lidé poslali navíc,“ dodala. Další kontrola ji u lékaře čeká v polovině července. Doufá, že po ní už bude s rukou moci hýbat a opět pracovat.

Španělská vláda schválila zpřísnění zákonů namířených proti sexuálnímu násilí

Zahraniční

Muž, který ji napadl, je ve vazbě a hrozí mu minimálně desetileté vězení. „Potkalo nás velké štěstí v hrozných momentech života. Já i děti doufáme, že už je tohle období strachu a hrůz pryč a konečně budeme moci začít žít normálně,“ věří paní Hana.

Reklama

Výběr článků

Načítám