Hlavní obsah

Španělská vláda schválila zpřísnění zákonů namířených proti sexuálnímu násilí

Madrid

Španělská vláda schválila návrh zákona, který definuje veškeré sexuální styky provedené bez jasného souhlasu obou stran jako znásilnění. Podle agentury AFP je v Evropě podobné vymezení stále poměrně vzácné, ačkoliv podle expertů umožňuje účinnější boj proti sexuálnímu násilí. Součástí nově schválených opatření je rovněž zpřísnění trestů za sexuální obtěžování, či zajištění větší podpory pro oběti podobných zločinů. O návrhu bude hlasovat parlament, média však očekávají bezproblémové schválení ještě do konce roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Text návrhu "jasně stanoví, že mlčení nebo pasivita neznamenají souhlas, nebo že nevyjadřování odporu nemůže být omluvou pro jednání proti vůli jiného člověka", řekla vládní mluvčí María Jesús Monterová po jednání španělské vlády.

Zastánci nového opatření jeho hlavní princip popisují slovy "jen ano znamená ano". Návrh například také stírá rozdíl mezi sexuálním zneužitím a znásilněním, který se stal předmětem celostátních debat kvůli kauze z roku 2016. Pětice mužů tehdy v Pamploně hromadně znásilnila 18letou dívku, načež byli odsouzeni jen za sexuální zneužití, a ne znásilnění, čímž se vyhnuli vyšším trestům. Rozsudek soudu vyvolal v roce 2018 masivní demonstrace, po nichž vláda slíbila úpravu trestního zákoníku.

Poslanci chtějí zpřísnit tresty za znásilnění. A změnit jeho definici

Domácí

Současné zákony ve Španělsku definují jako znásilnění pouze sexuální styk, k němuž je oběť donucena násilím nebo zastrašováním. Veškeré ostatní případy jsou považovány za sexuální napadení, za něž se udělují nižší tresty.

Nově se bude trestat i stalking a ženská obřízka

Nový návrh zákona mimo jiné rovněž poprvé definuje jako zločin stalking, obtěžování na ulici, či ženskou obřízku. Hromadné znásilnění bude rovněž přitěžující okolností a bude za něj hrozit až 15leté vězení, čímž podle médií vláda reaguje na aféru z Pamplony, která mnoho Španělů šokovala.

Sexuální obtěžování vysoké školy neřešily. Teď už mají proč, tvrdí expertka

Domácí

Španělsko se dlouhodobě snaží stát v popředí bojů proti sexuálním trestným činům a přetrvávajícím machistickým postojům ve společnosti, píše agentura Reuters. V roce 2007 zlegalizovalo stejnopohlavní sňatky a o tři roky dříve zavedlo na svou dobu pokročilý zákon proti sexuálním nenávistným zločinům.

Ministryně pro rovnost Irene Monterová již dříve uvedla, že se nová norma ve Španělsku inspiruje zákonem přijatým v roce 2018 ve Švédsku, který definuje veškeré sexuální zločiny provedené bez explicitního souhlasu jako znásilnění.

Tresty za znásilnění v Česku: Jen třetina pachatelů skončí za mřížemi

Krimi

Podle nevládní organizace Amnesty International nyní ke znásilnění podobným způsobem přistupuje asi 11 evropských zemí, kromě Švédska také například Británie nebo Portugalsko. České zákony hovoří o znásilnění, pokud někdo "násilím nebo pohrůžkou bezprostředního násilí donutí jiného k souloži nebo k jinému obdobnému pohlavnímu styku nebo kdo k takovému činu zneužije bezbrannosti jiného".

Reklama

Výběr článků

Načítám