Hlavní obsah

Lucemburský premiér je ve vážném stavu v nemocnici s covidem-19

Novinky, drk
Lucemburk

Lucemburský premiér Xavier Bettel zůstane ještě několik dní v nemocnici s covidem-19. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný, uvedla v úterý jeho mluvčí Liz Thieleneová. Bettela převezli do nemocnice o víkendu poté, co mu 27. června krátce po summitu lídrů Evropské unie (EU) vyšel pozitivní test. Očkovaný je zatím pouze jednou dávkou vakcíny od AstraZeneca.

Lucemburský premiér Xavier Bettel

Článek

Bettel má potíže s dýcháním, ale není intubován, upřesnila premiérova kancelář. V nemocnici zřejmě zůstane ještě tři dny, dokud mu neodezní příznaky.

První dávku vakcíny od AstraZeneca obdržel lucemburský premiér 6. května, druhou měl dostat někdy tento týden, uvedla Thielenová.

„Během tohoto víkendu sledované příznaky nezmizely, což vedlo k preventivní hospitalizaci předsedy vlády. Byla diagnostikována nedostatečná saturace kyslíkem a předseda vlády byl od té doby pod neustálým lékařským dohledem,” uvedla v pondělním prohlášení lucemburská vláda.

Ministr financí Pierre Gramenga obdržel mimořádnou pravomoc podepisovat důležité vládní dokumenty v premiérově nepřítomnosti. Bettel chce ale vládu řídit i z nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám