Hlavní obsah

Hotely hlásí za čtvrtletí o čtvrtinu méně turistů

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Do českých hotelů, penzionů a kempů přijelo letos za první čtvrtletí 3,1 milionu lidí. To je o 22,2 procent méně než minulý rok. Počet přenocování se meziročně snížil o 16,7 procenta na 8,9 milionu nocí. Domácích hostů ubylo o 18,1 procenta, zahraničních návštěvníků o 26,1 procenta. Informace zveřejnil v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V prvním čtvrtletí letošního roku přijely do hromadných ubytovacích zařízení tři miliony hostů, což bylo téměř o 900 tisíc méně než loni,” sdělil vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Návštěvnost přitom ještě v lednu a únoru mírně stoupala. „V březnu vlivem pandemie koronaviru došlo k meziročnímu propadu o 67 procent u počtu hostů a o 57 procent u počtu přenocování,“ dodal Vančura.

Miliony čínských turistů se daly do pohybu

Koronavirus

V souvislosti s opatřeními proti šíření koronavirem rozhodla vláda s účinností od 14. března o zákazu cest z rizikových zemí. Od 16. března se pak zákaz rozšířil na všechny státy. Od stejného data také nesměly tuzemské hotely poskytovat ubytování. Provoz by měly podle současných plánů obnovit 25. května.

Markantní propad u návštěv z Číny

Hotely celkem v 1. čtvrtletí roku 2020 zaznamenaly návštěvnost na úrovni 76,9 procenta loňského roku.

Nejvíce do tuzemska přijíždějí Němci, kterých se v 1. čtvrtletí letošního roku ubytovalo 335 tisíc, což je o 17,4 procenta méně než loni. Česko je oblíbenou destinací i pro Rusy, kterých bylo o 11 procent méně, Poláků přijelo o 15 procent méně.

Mezinárodní turistika letos může klesnout až o 80 procent

Koronavirus

Úbytek je nejmarkantnější na turistech z Číny, která bojovala s koronavirem už na začátku roku, a Jižní Koreje. Jejich návštěvy se propadly o více než o polovinu. Příjezdy Italů se pak snížily o 40 procent.

Počty příjezdů se snížily ve všech krajích. Nejvíce hostů ubylo v Jihočeském kraji (29,3 procent), na jižní Moravě (27,9 procent) a v Praze (27,4 procent).

Praze se v hotelech, kempech a penzionech ubytovalo celkem 1,104 milionu hostů. Počet nocí, které v české metropoli strávili, klesl meziročně o 23,7 procenta na 2,621 milionu.

Praha, jak ji neznáme: prázdné ulice, náměstí, náplavky i hřiště (video z poloviny dubna)Video: Sky&Earth Pro CZ

Reklama

Výběr článků

Načítám