Hlavní obsah

Gazprom versus Evropa: Ceny plynu rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská plynárenská společnost Gazprom zastavila prodej zemního plynu evropským odběratelům na rok 2022 prostřednictvím své elektronické obchodní platformy (ESP), kterou využívá pro dodávky mimo dlouhodobé kontrakty. Upozornil na to zpravodajský portál lenta.ru.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

Stalo se tak poté, co Vrchní zemský soud v německém Düsseldorfu potvrdil, že se na plynovod Nord Stream 2 vztahuje evropská antimonopolní směrnice, podle níž dodavatel plynu nesmí být zároveň vlastníkem plynovodu, kterým surovina proudí ke spotřebitelům. Prodeje na zimu 2022–2023 dále běží.

Ochrana před nekalou soutěží

Evropský zákon přijatý v rámci tzv. Third Energy Package (třetího energetického balíčku) má zajistit, aby monopolní dodavatel nemohl blokovat přístup konkurenčních společností ke spotřebitelům tak, že těmto firmám znemožní použít produktovod.

Soud zamítl žádost o výjimku, o níž operátor plynovodu spojujícího Rusko s Německem po dně Baltského moře žádal. Projekt totiž nebyl dokončen před rozhodným datem 23. května 2019.

„Nord Stream 2 tak nyní musí získat certifikát nezávislé přenosové soustavy,“ upozornila agentura Bloomberg. Společnost už o něj zažádala u německého regulátora Bundesnetzagentur. Až bude dokumentace kompletní, úřad má na posouzení i čtyři měsíce.

Podle energetického webu Upstream může jít Gazprom také cestou snížení svého vlastnického podílu v plynovodu pod 50 procent.

Gazprom přiškrtil plyn Evropě, zásobníky jsou způli prázdné

Ekonomika

Pokud konsorcium Nord Stream AG tento problém nevyřeší, v souladu s evropskou směrnicí bude muset nabídnout v aukci padesát procent kapacity Nord Stream 2 na evropském úseku trasy jiným dodavatelům.

Ceny na maximu

Ceny plynu v Evropě tento týden zaznamenaly rekordní hodnoty: podle údajů burzy ICE Futures se tisíc kubíků zemního plynu vůbec poprvé obchodovalo za více než 600 dolarů (12 941 korun), upozornily agentury.

Ceny plynu v Evropě začaly šplhat poté, co si ruský plynárenský gigant Gazprom v aukci na září zajistil doplňkové přepravní kapacity přes Ukrajinu ve výši pouhých 0,65 milionu kubíků plynu denně, tedy jen 4,3 procenta z celkového objemu, napsala ruská agentura TASS.

Podle ruské analytičky Mariny Cygankovové citované agenturou RIA Novosti si

Gazprom navíc na příští rok nezarezervoval přepravní kapacity ani plynovodem Jamal-Evropa, který vede přes Bělorusko a Polsko. Západní experti soudí, že si tak Rusko snaží od Evropy vymoci bezproblémové spuštění plynovodu Nord Stream 2.

„Jamalem“ proudí do Evropy méně plynu už téměř měsíc, což Gazprom vysvětluje mimo jiné srpnovou havárií na svém zpracovatelském zařízení v Novém Urengoji. Společnost nyní vytěžuje vlastní evropské zásobníky, to ale vede ke značnému snížení rezerv.

Pomoci z bryndy má Rosněfť?

Šéf ruské společnosti Rosněfť Igor Sečin se podle ruského listu Kommersant v této souvislosti oficiálně obrátil na prezidenta Vladimira Putina, aby umožnil Rosněfti prostřednictvím Gazpromu dodávat do Evropy ročně 10 miliard kubíků plynu s tím, že by se objem v budoucnu ještě dal zvýšit. Podle Sečina by to „mohlo pomoci odstranit omezení způsobená evropskou antimonopolní legislativou“.

Ceny plynu raketově rostou. Rusko vyvíjí tlak na dokončení Nord Streamu 2

Ekonomika

Jeho společnost je prý připravena zaplatit vyšší daně z těžby nerostného bohatství. „Putin pověřil vicepremiéra Alexandra Novaka a ministra financí Antona Siluanova, aby nabídku posoudili,“ napsal list.

Tržby společnosti se zvyšovaly

Čisté tržby Gazpromu z prodeje plynu do Evropy a dalších států světa (mimo bývalý SSSR) se za období leden–červen 2021 meziročně zvýšily ze 756 miliard rublů na 1,46 bilionu rublů (o 93 %).

Objem dodávek plynu do Evropy a dalších států světa se v prvním pololetí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil z 98,2 miliardy kubíků na 120,6 miliardy (o 23 %).

Průměrná cena plynu pro Evropu za tisíc krychlových metrů (včetně cel a poplatků) v prvních dvou kvartálech meziročně stoupla z 9475 na 15 469 rublů (o 63 %).

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Je oficiálním sponzorem UEFA a generálním sponzorem německého fotbalového klubu FC Schalke 04, ruského Zenitu a srbské Crvené zvezdy. Podporuje ruské hokejové týmy Avangard a SKA.

Reklama

Výběr článků

Načítám