Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Helenou Štáchovou

– Praha • Aktualizováno

S loutkoherečkou, scenáristkou, režisérkou, dabérkou a ředitelkou pražského Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou se přišly ve čtvrtek do strašnického krematoria v Praze naposledy rozloučit desítky lidí z řad veřejnosti, kolegů i rodiny.

Pohřeb Heleny Štáchové ve StrašnicíchVideo: Novinky

 
Článek

Štáchová zemřela v noci na středu 22. března ve věku 72 let po dlouhém boji s nemocí. Obřad začal ve 13 hodin ve velké obřadní síni.

Jménem kolegů z divadla i jeho příznivců poděkoval Štáchové šéf souboru populární loutkové scény Martin Klásek. „Byla jsi skvělá jevištní partnerka a kamarádka. Jediné, co bych si dovolil ti vytknout, je to, že jsi neuměla v divadle ani doma odpočívat. Budeme na tebe vzpomínat s úctou, láskou a vděčností,“ řekl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Houslista Pavel Šporcl vystoupil na posledním rozloučení s loutkoherečkou a ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou.

Pohřbu se zúčastnila i řada známých osobností z uměleckých kruhů. Mezi jinými například Eduard Hrubeš, Václav Postránecký, Ladislav Županič, Igor Šebo, Václav Hybš, Vladimír Suchánek, Gustav Oplustil, Vadim Petrov, Hana Křížková či Karel Weinlich. Smuteční obřad hudebně doprovodil známý český houslista Pavel Šporcl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva: Ladislav Županič a Václav Postránecký

Helena Štáchová zasvětila svůj život pražskému Divadlu Spejbla a Hurvínka, kde propůjčila svůj hlas známým loutkám Máničce a Bábince.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jitka Zelenková

Kromě toho působila také v rozhlasu, v dabingu (Líza Simpsonová v televizním animovaném seriálu) a v televizi. Se svým manželem Milošem Kirschnerem natočila nesčetně gramofonových desek, kazet a CD. V této činnosti pokračovala s jeho nástupcem Martinem Kláskem. Byla autorkou knih, televizních scénářů i těch pro zvukové nosiče. Psala hry pro děti i dospělé, které se hrály doma i na zahraničních zájezdech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela Helena Štáchová

Ve věku 72 let zemřela v noci na středu loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, interpretka Máničky a Bábinky a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla...

Na Štáchovou vzpomínají kolegové loutkáři

Loutkoherečka, scenáristka, režisérka a dlouholetá ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová, která zemřela ve středu 22. března ve věku 72 let...

Výběr článků

Načítám