Hlavní obsah

Na Štáchovou vzpomínají kolegové loutkáři

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loutkoherečka, scenáristka, režisérka a dlouholetá ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová, která zemřela ve středu 22. března ve věku 72 let v Praze, inspirovala i generaci současných loutkářů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Helena Štáchová ovlivnila generaci současných loutkářů.

Článek

Interpret Spejbla a Hurvínka a šéf uměleckého souboru divadla Martin Klásek hrál po jejím boku více než čtyři desetiletí.

„Byl jsem jejím jevištním, ale vlastně i životním partnerem, protože jsem na této scéně od svých šestnácti let. Helence vděčím za to, že výrazně popotáhla divadelní káru, postarala se o všechny loutky, přinesla spoustu vlastních nápadů a divadlo zvelebila. Navíc byla i autorsky nesmírně zdatná. Byla opravdu duší této scény – tak na ni budu vzpomínat.“ řekl Klásek pro ČTK.

Foto: ČTK

Filip Homola

„Vídal jsem ji často jako dítě. Mám ji v paměti jako velmi milou paní. Můj otec totiž vodil loutku Spejbla, a já jsem za ním odmalička do Divadla S+H chodil. Vlastně jsem tam poprvé osudově přičichl k divadlu a postupně jsem tam dostal základy loutkového divadla. Bylo to krásné dětství,“ řekl Právu loutkoherec a režisér Naivního divadla v Liberci Filip Homola.

Foto: ČTK

Jakub Hora

Na spolupráci s Helenou Štáchovou vzpomíná i ředitel plzeňského Divadla Alfa Jakub Hora. „Postavy a charaktery, které Helena Štáchová vytvořila či dotvořila, mě provázejí po celý život, ať už v divadle, nebo na deskách či v televizi. V dětství to byla Mánička a Bábinka, v dospělosti pak česká verze Lízy Simpsonové. V Plzni jsme měli možnost spolupracovat s paní Štáchovou v rámci festivalu Skupova Plzeň a hodně nám pomohla při realizaci výstavy Jiřího Trnky, protože některé divadelní loutky Jiřího Trnky Divadlo Spejbla a Hurvínka spravuje. Pokaždé to byla spolupráce hezká a přátelská,“ řekl Hora Právu.

Reklama

Související články

Zemřela Helena Štáchová

Ve věku 72 let zemřela v noci na středu loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, interpretka Máničky a Bábinky a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla...

Výběr článků

Načítám