Hlavní obsah

Svatba je blíž, než přestup do Barcelony, míní Čech

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/RENNES

Gólman Petr Čech výrazně pomohl k záchraně nováčka francouzské fotbalové ligy Stade Rennes. Jedničkou je v české reprezentaci, v níž pod vedením trenéra Karla Brücknera nepoznal porážku. Točí se kolem něho slavné evropské kluby v čele s Barcelonou a Arsenalem. I když se během roku stal evropskou hvězdou, 21letému mladíkovi se z toho hlava netočí.

Foto: PČR Prostějov
Článek

"To mě nikdy nebralo, ať jsem chytal v Plzni, Blšanech, Spartě, Rennes nebo reprezentaci. Zůstávám na zemi. Dobře vím, že dnes mohu být nahoře i zítra dole. Rozdíl mezi tím je kolikrát jediný gól," odmítl v rozhovoru pro Právo slávu loňský mistr Evropy do jedenadvaceti let.

Raději Barca, ale nikam nespěchá

V Rennes si udělal velmi dobré jméno. Začalo se psát o tom, že v průměrném klubu nevydrží. "Tímhle se rozhodně netrápím. Pro mne byl první rok v Rennes nesmírně cennou zkušeností, myslím po stránce životní i fotbalové. Nemám důvod spěchat, protože jsem tady spokojený. Pro mne je velmi důležité, abych chytal," odmítl, že by se třásla na angažmá v nějakém slavnějším klubu. Mezi zájemce patří prý FC Barcelona a londýnský Arsenal, s nímž se rozloučil slavný David Seaman.

"Barcelona je můj vysněný klub. Nebudu ale říkat, že odejdu, ani, že zůstanu. Všechno se uvidí v létě. Rennes má jasnou představu, kolik by za mne chtělo. Pokud přijde velmi zajímavá nabídka pro mne i pro klub, je odchod možný, ale jsme domluveni, že to nemusí být za každou cenu. Říkám-li zajímavá nabídka, nemyslím tím v první řadě peníze. Muselo by jít o dobrou nabídku v tom smyslu, že budu mít reálnou šanci chytat jako jednička nebo o toto místo bojovat. Abych seděl na lavičce nebo na tribuně, to by mi nepomohlo," vysvětlil svůj pohled na možný odchod s tím, že v jednáních plně důvěřuje svému manažerovi Pavlu Zíkovi.

Do srazu fit

Závěr francouzské nejvyšší soutěže odchytal Petr Čech se zraněním nohy. Přesto svému týmu výrazně pomohl. Už druhý týden se dává dohromady a z Čech do Normandie směřuje nejčastěji dotaz, zda bude do utkání kvalifikace ME s Moldavskem v pořádku.

"Absolvoval jsem spoustu vyšetření. V tunelu mi našli na třísle nějaký problém. Přesto musím říct, že noha se den ze dne lepší, takže budu v pořádku. Jsem o tom přesvědčený," zůstal optimistou. Domů se z Francie vrátí na sraz reprezentace.

Patří k jejím základním kamenům a nechce chybět ani v Olomouci, byť by Moldavané neměli být tou nejtěžší překážkou na cestě do Portugalska. "Takoví soupeři bývají o to nepříjemnější, protože nemají co ztratit. Navíc gólman je dlouhé minuty v nečinnosti, ale nesmí si dovolit slevit z ostražitosti, protože by pak mohl zažít velmi nepříjemné překvapení. Souvisí to vlastně s mým názorem na slávu," nabídl svůj názor.

Kritika ho neděsí

Ve Francii zažil spoustu slávy od médií, ale také byl dvakrát tvrdě kritizován. "Hlavně po prohraném utkání v poháru mi dali novináři do těla. Pravdou je, že jsem dostal hloupý gól, což se někdy stane. Tak jako si nedělám hlavu z pochval, nelámu si ji ani nad kritikou. Pro mne je podstatné, co mému výkonu řekne trenér a spoluhráči. Novinář kolikrát nezná souvislosti. Prezentuje svůj subjektivní názor," říkal nevzrušeně Petr Čech.

Chvály však zažil mnohem víc. Byl hodnocen jako jeden z nejlepších hráčů francouzské ligy. V Normandii také našel druhý domov, má tu hodně příznivců i přátel. "Moc se nám tu líbí. Je to krásný kus země. Když máme trochu volna, vyjedeme si někam na výlet, ale i v Rennes je spousta hezkých míst, kde je nám fajn," pravil.

Dovolená doma

Vzhledem k reprezentačnímu zápasu nebude dovolená nijak dlouhá. V podstatě jen pár týdnů. V červenci začne příprava na novou sezónu. "Zatím jsme s přítelkyní Martinou nijak neplánovali, jestli vyrazíme někam k moři. Dlouho jsme nebyli doma, takže si chceme užít svých nejbližších a přátel. Spíš to vypadá, že dovolenou strávíme hlavně doma, ale výlet někam k moři také úplně nevylučuji, ale byl by spíš krátký," prozradil Čech.

Zcela otevřeně se hovoří o připravované svatbě. "To je naše soukromá věc, rozhodně z toho nechceme dělat nějakou show pro média. O svatbě hovoříme už delší čas, ale zatím nebyl termín, abychom všechno v klidu připravili. Teď to ale vypadá tak, že svatba je blíž, než Barcelona nebo Arsenal. Bude to však svatba v tichosti s rodinami a nejbližšími přáteli," rozloučil se Petr Čech, jenž bude doma řešit i otázku maturity.

Reklama

Související články

Čech už ve Francii našel i dobré víno

Fotbalový brankář Petr Čech se během několika měsíců ve Francii dokonale adaptoval. Rychle se naučil řeč, s přítelkyní Martinou si zvykají na tamní mentalitu,...

Brankář Čech by mohl přestoupit do Barcelony

Reprezentačního brankáře Petra Čecha si jako novou posilu vyhlédl jeden z nejslavnějších fotbalových klubů na světě FC Barcelona. Hráčův agent Pavel Zíka dnes...

Výběr článků

Načítám