Hlavní obsah

Pavel na Vítkově: Je to historický paradox, Německo podporuje mír a Rusko je agresor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U příležitosti výročí konce druhé světové války připomněl prezident Petr Pavel ve středu na pražském Vítkově i aktuální konflikt na Ukrajině. Zmínil se o historickém paradoxu, kdy se z tehdejšího bojovníka proti agresi Sovětského svazu dnes v podobě Ruska stal agresor, zatímco z kdysi nacistického Německa je zastánce míru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pietní akt na Vítkově u příležitosti oslav Dne vítězství. Na snímku prezident Petr Pavel

Článek

Svoboda podle Pavla nebyla nikdy samozřejmostí.

„O to výrazněji vystupuje do popředí historický paradox. Rusko, tehdy Sovětský svaz, který byl podstatnou součástí spojenecké koalice, jež bojovala proti agresi a nakonec ji porazila, se dnes samo stalo agresorem a rozpoutalo na evropském kontinentu válku, která si nijak nezadá s tou druhou světovou svojí ničivostí jak na životech, tak na materiálních hodnotách. Můžeme to vidět už více než dva roky každý den, jak se konflikt vyvíjí v neprospěch Ukrajiny,“ uvedl v projevu prezident.

„Poražené, tehdy nacistické Německo se stalo po hluboké reflexi demokratickou zemí, která podporuje mír a stabilitu v Evropě a pomáhá i v širším okolí,“ pokračoval v projevu.

Rusko podniklo další vzdušný útok na energetiku Ukrajiny, poškodilo tři tepelné elektrárny

Zahraniční

Válku na Ukrajině označil za těžkou zkoušku pro celou Evropu a celý svět, bez podpory podle něj nemůže ve válce uspět žádná země. Připomněl v této souvislosti i vstup ČR do NATO v roce 1999.

„Proti nacistické okupaci a později proti sovětské okupaci jsme ve 20. století stáli sami. Roky 1938 a 1968 jsou pro nás stálou připomínkou, jaké to je být obětí,“ řekl prezident s tím, že vstupem do NATO jsme získali bezpečností záruky.

„Jsem hrdý, že ČR nepolevuje v pomoci Ukrajině,“ dodal Pavel a připomněl i odkaz disidenta a posledního československého prezidenta Václava Havla. „Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně to, co otevírá dveře zlu,“ uzavřel prezident.

Přelet vrtulníků, jmenování generálů. Česko si připomíná výročí konce války

Domácí

K větší pomoci Ukrajině vyzývali i politici na odpoledním pietním aktu u pomníku vojákům Rudé armády na pražských Olšanských hřbitovech. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řekl, že Ukrajinci brání svoji zem i Českou republiku. „Pokud Rusko touto válkou získá, bude to nebezpečný signál pro všechny agresory,“ prohlásil ministr. Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný vyzval k „mobilizaci vůle a prostředků“, uvedla ČTK.

Vitalij Usatyj, který nyní v ČR zastupuje Ukrajinu jako chargé d'affaires, připomněl, že mezi vojáky Rudé armády pohřbenými na Olšanských hřbitovech jsou Ukrajinci z jednotek 1., 2. a 4. ukrajinského frontu, které osvobozovaly tehdejší Československo. Uvedl, že nyní ukrajinští vojáci brání se zbraní v ruce před ruskou agresí celou Evropu.

Fiala: Konflikt na Ukrajině může skončit jen tak, že bude agresor poražen

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám