Hlavní obsah

Členka vysílací rady německých veřejnoprávních médií chválila právo šaría

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza hamburského pochodu islamistů, kteří žádali v Německu založení chalífátu s právem šaría, pokračuje. Khola Maryam Hübschová, členka vysílací rady veřejnoprávních stanic ARD a rádia Hessischer Rundfunk se od pochodu nejenže nedistancovala, ale snažila se chalífát a právo šaría obhajovat, píší německá média.

Foto: Profimedia.cz

Khola Maryam Hübschová

Článek

V diskusním pořadu s názvem Hart aber fair (Tvrdě, ale fér) prohlásila například: „Pokud je muslim dobrý ke svým bližním, pokud pracuje pro obecné dobro, pokud se angažuje pro společné dobro, pak se řídí právem šaría.“

Hübschová uvedla, že nevidí rozpor mezi právem šaría a státem. „Muslimové musí dodržovat zákony země, ve které žijí. To je součástí práva šaría. Konstrukce, kterou předkládají politici, že existuje rozpor mezi právem šaría a státem, je výmysl,“ řekla.

Její názory vzbudily vlnu nevole u odborné i laické veřejnosti. Návrhy, aby byla Hübschová odvolána ze svého postu, ale jen těžko dojdou sluchu.

Řešením je chalífát, skandovali muslimští demonstranti v Hamburku

Zahraniční

„Jmenování členů rady a také jejich odvolávání je výhradně záležitostí hesenského zemského parlamentu a organizací, které jsou v zákoně uvedeny. Hesenská rozhlasová a televizní společnost a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (HR) na to nemají žádný vliv,“ uvedl předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Harald Freiling.

Hübschovou prosadili do rady Zelení, kteří v ní chtěli mít zástupce islámu. Tak se do ní dostala s Erdoganem spojená islámská organizace DITIB, alevitská komunita a islamistická komunita Ahmadíja, kterou právě Hübschová reprezentuje.

Nová hrozba v Německu: Pop-islamisté

Evropa

Deník Bild upozorňuje, že Ahmadíja na sebe v minulosti upozornila slogany, v nichž mimo jiné tvrdila, že vepřové maso dělá z lidí homosexuály. Rozdávali také mizogynní brožury požadující, aby „ženy poslouchaly své manžely“ a nosily závoje, uvádí deník Bild.

V debatách Hübschová opakovaně obhajuje liberální přístup k islámu. Říká, že „islám sám v koránu předepisuje, že musí existovat sekulární stát“. „Pluralismus je žádoucí,“ říká a tvrdí, že v koránu je o tom „nespočet“ důkazů.

Gang migrantů rozsévá strach v německém městě. Vůdci je dvanáct, nejmladšímu devět

Evropa

Výběr článků

Načítám