Hlavní obsah

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), FARC byly až do nedávna ultralevicovou gerilovou skupinou se základnou v Kolumbii. Hnutí, které vzniklo v roce 1964 jako vojenská frakce tamní komunistické strany, mělo na svědomí během desetiletí desetitisíce lidských životů. V roce 2017 se ji po dlouhých mírových jednání podařilo přetvořit na politickou stranu.

Od poloviny 60. let, kdy FARC vzniklo sloučením několika partyzánských oddílů, bojovali jeho členové za nastolení idejí radikálního komunismu a stavěli se proti kolumbijské vládě. Zpočátku působili coby ochránci kolumbijských osad a vesnic, v nichž upevňovali své pozice. Teprve později pozvedli zbraně a zaměřili se na únosy vlivných osob a obchod s narkotiky.

Foto: Reuters

Kolumbijská armáda v boji proti rebelům

V současnosti se jedná o nejsilnější povstalecké hnutí v zemi, jehož aktivity ale zasahují i do zahraničí. Vliv FARC ovšem v posledních letech slábne a skupina se údajně tříští v síť menších oddílů.

FARC zařadila na seznam teroristických organizací nejen Kolumbie, ale také Evropská unie a Spojené státy. Skupina má údajně na svědomí až 120 tisíc lidských životů. V roce 2008 podle oficiálních - a zřejmě podhodnocených - čísel kolumbijských úřadů zadržovali partyzáni 700 rukojmích.

Mírová jednání zkrachovala

Na sklonku milénia zahájili radikálové mírové rozhovory s vládou, které s přestávkami trvaly do roku 2002. Nadobro přerušeny byly poté, co členové FARC přepadli letadlo a unesli z jeho paluby kolumbijského senátora.

Foto: John Vizcaino, Reuters

Ingrid Betancourtová s dalšími osvobozenými zajatci na letišti v Bogotě.

Vedle množství únosů méně či více významných osob, spáchali bojovníci Revolučních ozbrojených sil také řadu bombových útoků. Při výbuchu nálože uložené v kostele ve městě Bojaya na severozápadě Kolumbie zemřelo roku 2002 přes sto lidí včetně 50 dětí. O rok později zabila nálož umístěná v automobilu na parkovišti vyhledávaného bogotského klubu 36 lidí a dalších 200 zranila.

Šest let věznili kandidátku na prezidentku

V roce 2002 taktéž zajali povstalci tehdejší prezidentskou kandidátku Ingrid Betancourtovou. Její propuštění žádal roku 2008 francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Nedlouho poté se speciálnímu kolumbijskému komandu za pomoci tajných služeb infiltrovaných do vedení FARC podařilo osvobodit 15 rukojmích včetně Betancourtové.

Od přerušení prvních mírových rozhovorů však kolumbijští státní představitelé prosazují proti povstalcům tvrdý postup, třebaže FARC v roce 2011 nabídl obnovení mírových rozhovorů. Prezident Santos podmínil jejich obnovení ukončením zločineckých aktivit a propuštěním vězňů.

FARC ustoupilo jen částečně, v dubnu roku 2012 propustil jeho členové posledního drženého politického rukojmí a hnutí deklarovalo, že od takových únosů upustí. Netýkalo se to však civilních rukojmí, přesný počet těch, které FARC se nikdy nepodařilo určit .

Ke konci roku 2012 zahájily nakonec obě skupiny jednání, která vyústila v dohodu o klidu zbraní v roce 2016.

Už v průběhu jednání se podařilo utlumit ozbrojené útoky ze strany FARC. Ten se rozhodl upustit od nelegální činnosti, a navíc svolil ke spolupráci s kolumbijskou vládou na potírání nelegálního pašování drog.

FARC se kromě toho v dohodě zavázal k odškodnění obětí a k postupnému odstranění pozemních min. Jeho členové se na oplátku nemusí obávat postihů za své činy, vláda navíc umožnila organizaci přerod na politickou stranu s garancí nejméně deseti křesel v parlamentu až do roku 2016.

Dohodu museli v referendu schválit Kolumbijci, prezident Santos je tak chtěl vtáhnout do mírových jednání. Mělo se jednat o pouhé stvrzení dohody, většina předvolebních průzkumu totiž ukazovala jasnou většinu pro schválení. O to větší šok přišel, když se občané těsnou většinou 50,2 procent rozhodli pro její neschválení.

Vláda se kvůli strachu z rozpoutání nového krvavého konfliktu rozhodla nevzdat pokusu o příměří a znovu se vrátila k jednání s FARC. Zástupci vlády se také po celé zemi setkávali s odpůrci příměří včetně rodin obětí a jejich připomínky se snažili zapracovat do nové dohody. Aby se zabránilo dalšímu odmítnutí, vyžadovala nová dohoda už jen „pouhé” schválení v parlamentu.

To se povedlo v listopadu 2016, od února do května následujícího roku pak tisíce vojáku FARC postupně složilo všechny zbraně a začalo se vracet do běžného života. Přibližně tisícovka rebelů se však neztotožnila s dohodnutým příměřím a nadále působí pod vlajkou bývalé FARC.

Články k tématu

Kolumbijci odmítli mírovou dohodu s FARC

Kolumbijci v referendu těsně odmítli mírovou dohodu vlády s povstalci z radikálně levicového hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Pro dohodu se...

V Kolumbii má vzniknout komise pravdy

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) se s vládou dohodli na vytvoření komise pravdy, která bude vyšetřovat zločiny spáchané během více než...

V Kolumbii zabili devět partyzánů

Boje kolumbijské armády s marxistickými povstalci si vyžádaly devět mrtvých na straně rebelů. Střety se o víkendu odehrávaly navzdory mírovému procesu,...

Thajsko vydalo obchodníka se smrtí do USA

Thajsko v úterý vydalo do Spojených států ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, přezdívaného obchodník se smrtí. But v USA čelí obvinění ze spiknutí...

Kolumbijské povstalecké skupiny spojí síly

Dvě největší kolumbijské povstalecké skupiny oznámily, že spojí své síly proti vládním vojákům podporovaným Spojenými státy. Revoluční ozbrojené síly Kolumbie...

Slovenka chce do zajetí místo Betancourtové

Slovenka Tatiana Horáková chce dobrovolně do zajetí Revolučních ozbrojených sil Kolumbie výměnou za francouzskou političku Ingrid Betancourtovou. Horáková...

Výbuch na diskotéce v Kolumbii zabíjel

Při výbuchu nálože v nočním zábavním podniku v Apartadu na severozápadě Kolumbie zemřelo pět osob, minimálně 93 jich bylo zraněno. Starosta města Fidel...

Teror předchází volbám v Kolumbii

Vystupňované násilí předznamenává nedělní obecní volby v Kolumbii. Současně vládní síly zaznamenaly úspěchy v boji proti levičácké organizaci FARC. Tato...