Hlavní obsah

Slovenka chce do zajetí místo Betancourtové

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenka Tatiana Horáková chce dobrovolně do zajetí Revolučních ozbrojených sil Kolumbie výměnou za francouzskou političku Ingrid Betancourtovou. Horáková je prezidentka Mezinárodní humanitární organizace lékařů Helios a do Kolumbie má letět s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Foto: Profimedia.cz

Ingrid Betancourtová

Článek

Jak informuje agentura TASR Horáková v této záležitosti požádala o pomoc také OSN a slovenskou vládu. Horáková uvedla, že důvodem je vážná nemoc bývalé kandidátky na funkci francouzského prezidenta. "Betancourtová má žloutenku typu B, bez transfúze a bez doporučované transplantace jater nemá šanci k přežití," řekla.

Betancourtovou zadržují od roku 2004 kolumbijští povstalci z organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Zajata byla během předvolební kampaně. Kandidovala na prezidenta, má nejen francouzské, ale i kolumbijské občanství.

Povstalecká organizace FARC

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) byly založeny v roce 1964 jako vojenské křídlo Kolumbijské komunistické strany.

V únoru 2002 bylo vyjednávání o míru přerušeno poté, co FARC přepadly letadlo a unesly kolumbijského senátora z jeho paluby.

Organizace má sílu zhruba 9 až 12 000 ozbrojených bojovníků a několika tisíc stoupenců převážně ve venkovských oblastech.

FARC se angažují v obchodu s narkotiky na všech úrovních - pěstování, výroba, distribuce.

Aktivity FARC nejsou omezeny jen na Kolumbii: vydírání a únosy provedly také ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru.

Po nedávném zabití vůdců povstalců Raúla Reyese a Ivána Ríose ztratila Francie kontakt, jehož prostřednictvím vyjednávala s únosci o propuštění rukojmích. O propuštění Betancourtové chce nyní osobně vyjednávat francouzský prezident Sarkozy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám