Hlavní obsah

Chávez odvolal velvyslance a zmrazil obchod s Kolumbií

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez v úterý zmrazil veškeré styky své země s Kolumbií. Učinil tak po nových nařčeních Bogoty, že pomáhal vyzbrojit povstalce z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Článek

Chávez rozhodnutí oznámil v televizi. Uvedl, že stahuje z Bogoty velvyslance a také, že jeho země zastavuje s Kolumbií veškerý obchod. Venezuela prý nahradí dovoz z Kolumbie zbožím z jiných zemí, hlavně Brazílie a Ekvádoru. Import z Kolumbie tvoří zhruba třetinu veškerého dovozu Venezuely.

Chávezovo vystoupení následovalo den po nařčení kolumbijské vlády, že levicovým povstalcům dodal zbraně nakoupené ve Švédsku. [celá zpráva]

Prezident to odmítl a nařčení Kolumbijců nazval nezodpovědným. Není to poprvé, co ho Kolumbie obviňuje z podpory FARC.

O zbraních vyrobených švédskou firmou Saab a nalezených v táborech povstalců informoval už minulý týden jeden britský vojenský žurnál. V pondělí kolumbijský viceprezident Francisco Santos potvrdil, že zbraně v Evropě nakoupila Venezuela. Švédské úřady záležitost vyšetřují.

Stanice BBC upozornila, že rozhodnutí Venezuely zmrazit styky se sousední zemí přichází v době, kdy se Kolumbie chystá povolit USA na jejím území otevřít čtyři vojenské základny. Venezuele se to silně nelíbí. Chávez to nazval součástí snahy Washingtonu udělat z Kolumbie latinskoamerický Izrael.

Levicoví FARC bojují proti vládě už téměř půl století.

Reklama

Výběr článků

Načítám