Hlavní obsah

CIA zřejmě podporovala ultralevicové povstalce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA

Americká zpravodajská služba CIA byla zřejmě zapojena do tajné akce, v jejíž rámci levicoví kolumbijští povstalci získali před pěti lety na deset tisíc samopalů. V rozhovoru, který vyšel v neděli v peruánském listu El Comercio, to uvedl prokurátor Ronald Gamarra, kterého vláda pověřila vedením boje proti korupci.

Foto: Libor Knížek

zámek Hořovice

Článek

"Přímé důkazy o účasti CIA sice nemáme, ale existuje řadu náznaků, které ukazují, že celá akce byla provedena za spolupráce a se souhlasem CIA," uvedl Gamarra.

Jde o případ z jara 1999, kdy ukrajinský pilot Jevhen Neposatov s dalšími teroristy unesli peruánské nákladní letadlo, které vezlo do Limy 10 000 kalašnikovů legálně zakoupených peruánskou vládou v Jordánsku. Letoun zamířil nad kolumbijskou džungli, kde byly zbraně shozeny na padácích povstalcům z krajně levicové organizace Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Peruánské úřady po vyšetření případu obvinily celkem 37 osob z únosu letadla a krádeže zbraní. Většina obviněných je již v cele předběžného zadržení. Proces by měl být zahájen v úterý. Kromě dvou pilotů je mezi obviněnými také tehdejší šéf peruánských tajných služeb Vladimiro Montesinos a libanonský obchodník se zbraněmi Sarkis Soganalian. Podle peruánských úřadů celou akci zorganizoval a řídil Montesinos, který je již rovněž zatčen.

Montesina naverbovala CIA ke spolupráci už v sedmdesátých letech, neboť se ho obávala. Podle Gamarry CIA podpořila vyzbrojení FARC, aby pak mohla tvrdit, že tato organizace znamená pro USA nebezpečí, a je proto zapotřebí přijmout plán CIA na pomoc Kolumbii. V rámci tohoto plánu USA měly poskytnout Kolumbii finanční i vojenskou pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám