Hlavní obsah

Příměří v Kolumbii skončilo, povstalci FARC zabili sedm vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá
Aktualizováno

Nejméně sedm příslušníků kolumbijské armády bylo zabito a pět zraněno při středečních bojích s ozbrojenci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) o kontrolu nad obcí na jihu země. Podle médií jde o zatím nejkrvavější incident v letošním roce. Útok povstalců na obec Milan v provincii Caqueta byl odražen.

Foto: ČTK/AP

Vojáci na jihu Kolumbie

Článek

Stanice BBC s odkazem na armádní velení informovala, že útok zahájily vládní síly, jelikož měly informace o chystaném úderu povstalců na vesnici San Antonio de Getucha. Podle generála Emira Barriose citovaného ČTK ale zaútočilo asi 150 bojovníků FARC na 90 vládních vojáků ve snaze obsadit městečko Milan. Boje propukly v oblasti, kterou levicoví povstalci tradičně ovládají.

Útok FARC byl podle Barriose odražen, o ztrátách na straně povstalců armáda neinformovala.

Kolumbijská vláda vede s vedením FARC jednání na Kubě, jejichž cílem je dosáhnout klidu zbraní. Se zahájením mírových rozhovorů FARC vyhlásila jednostranné příměří, které ale 20. ledna skončilo.

FARC vyzvala vládu, aby se k příměří připojila, prezident Juan Manuel Santos ale nabídku odmítl. Obvinil FARC, že chce příměří zneužít k přeskupení sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám