Hlavní obsah

Kolumbijští povstalci propustí dětské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijští levicoví povstalci z FARC slíbili, že ze svých řad propustí všechny dětské vojáky. Jde o součást mírové dohody, kterou by měli brzy uzavřít s vládou. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Reuters

Kolumbijská armáda v boji proti rebelům z FARC

Článek

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie souhlasily s tím, „že zajistí odchod všech mladších patnácti let ihned, jak budou dohodnuty podmínky”, uvedly strany ve svém prohlášení zveřejněném na Kubě, kde probíhají mírové rozhovory. Mezi tyto podmínky patří například rozhodnutí, jak budou tyto děti začleněny zpět do společnosti.

Kolik dětských vojáků v řadách FARC působí, nebylo známo.

Znepřátelené strany spolu nyní jednají o podmínkách příměří, což je jeden z posledních klíčových bodů uzavírané mírové dohody. V minulém týdnu bylo v rozhovorech dosaženo pokroku a kolumbijský prezident Juan Manuel Santos se nechal slyšet, že doufá ve „velmi brzké“ ukončení války s FARC.

Rozhovory o ukončení nejdelší války v Latinské Americe, která od roku 1964 stála život na 260 000 lidí a milióny obyvatel přinutila opustit domovy, začaly v listopadu 2012. Zásadním nedořešeným bodem jednání je definitivní klid zbraní a podoba odzbrojení jednotek FARC. V lednu bylo dohodnuto, že na odzbrojení povstalců budou dohlížet zástupci OSN a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC).

Reklama

Výběr článků

Načítám