Hlavní obsah

Půjčky pod kontrolou: Konsolidace šetří peníze za úroky

V loňském roce výrazně vzrostl zájem Čechů o konsolidace půjček. Tato služba totiž pomáhá zpřehlednit výdaje, ale také každý měsíc ušetřit. Kdy se vyplatí do toho jít a jaké jsou další typy půjček, které pomohou rozumně vyřešit tíživé chvíle či zpříjemnit život? Důležité je vše posuzovat podle své konkrétní situace.

Foto: Cofidis

Cofidis

Článek

Loňský rok kvůli koronaviru prověřil nejen zdraví obyvatel celého světa, ale také veškeré oblasti ekonomiky. Tlak nepolevuje ani v roce letošním. Obavy o práci rostou a domácnosti hledají cesty, jak snížit v rámci rozpočtu své náklady. „Právě v nejisté době, jako je ta současná, nabízí konsolidace jednu z možností úspor,“ říká Cyril Křůpala, marketingový ředitel společnosti Cofidis, a dodává: „Meziročně zájem o konsolidace vzrostl u stávajících klientů o více než 66 procent, u nových dokonce o 137 procent. Zvýšený zájem lze očekávat i během letošního roku.“

Pro koho je možnost konsolidace výhodná? „Vyplatí se každému, kdo má nějaké půjčky a chce ušetřit nebo prodloužit dobu splácení. Představte si, že máte několik půjček, různá data splatnosti, je v tom zmatek. Pak si půjčky zkonsolidujete a máte již jen jednu, a to navíc s nižším úrokem a v měsíčním součtu i s nižší splátkou, takže vám zbyde více peněz na každodenní radosti. Konsolidovat půjčky se vyplatí, když součet úvěrů je alespoň 40 000 korun,“ radí Křůpala.

Foto: Cofidis

Půjčka versus revolvingový úvěr

Řada lidí se však v situaci, kdy si potřebují půjčit peníze, teď ocitla poprvé. Na půjčku do milionu korun u společnosti Cofidis dosáhne každý občan ČR nebo SR s trvalým pobytem v ČR, který není v insolvenci nebo exekuci. Samozřejmostí je stálý příjem, aby mohl splácet pravidelné měsíční splátky. „Klientů se ptáme, na co peníze využijí, ale v tom, zda jim peníze půjčíme nebo ne, to nehraje roli,“ říká Křůpala.

V první řadě je tedy dobré promyslet si, zda se splátky vejdou do měsíčního rodinného rozpočtu. „Půjčka je výborná věc pro lidi, kteří si chtějí nějakou věc koupit nyní, ale v současnosti si ji finančně nemohou dovolit. Vědí však, že by si na ni bez problémů za čas našetřili,“ dává příklad Křůpala. Zároveň však půjčka nemusí být řešením jen v krajním případě. Pokud víte, že váš rozpočet nezatíží, je rozumné po ní sáhnout dokonce i v případě, kdy sice máte naspořené peníze, ale chcete si nechat nějakou rezervu pro případ jiné nenadálé události. Díky tomu získáte jistotu, že si nebudete muset půjčovat v krizi, ale naopak budete na krizi připraveni. „Protože úroky v dnešní době nejsou nijak vysoké, například Partnerská půjčka u Cofidisu je úročena 4,49 % ročně, je to velmi rozumné řešení. Nevýhodou pak ale může být, když se klientovi něco stane a nemůže chodit do práce, utratí našetřené peníze a pak má problém se splácením půjčky. Pro tyto případy klientům doporučujeme si půjčku pojistit. Nestojí to moc, ale klient má pak klidnější spaní.“

Foto: Cofidis

Od března bez úroků

Pak je tu ještě revolvingový úvěr, což je úvěr, který můžete čerpat nebo využívat opakovaně, je to taková finanční rezerva pro každou situaci. Klient má schválený úvěrový rámec, z něj čerpá peníze, které následně může splatit buď všechny najednou, nebo jen část, případně každý měsíc zaplatí jen minimální splátku. K úvěru lze získat i platební kartu, kterou může platit nebo si i peníze vybrat z bankomatu. Pokud kartu nemá, nechá si peníze poslat na účet. V případě nenadálých životních situací, jako jsou porouchaný elektrospotřebič, nečekaná platba nebo uvíznutí při cestách v zahraničí, tak má klient peníze po ruce.

V reakci na koronakrizi, kdy jsou lidé v nejistotě a předpokládá se, že se jim může hodit finanční rezerva, spouští Cofidis od 9. března kampaň, během níž je možné získat revolvingový úvěr a první tři měsíce neplatit žádné úroky z půjčených peněz. „Každý si tak může bezplatně vyzkoušet, jak tento úvěr funguje a zda mu vyhovuje,“ dodává Křůpala.

Foto: Cofidis

Na co si nepůjčovat

Nejčastěji si lidé půjčují na rekonstrukce nemovitostí, na nákup vozu, u drobnějších půjček pak na domácí elektrospotřebiče. „To jsou věci, které dávají smysl a lidé je potřebují k životu nebo k jeho zpříjemnění. Naopak nedoporučuji si brát půjčku třeba na dovolenou, nákup bitcoinů nebo na návštěvu kasina,“ uzavírá Cyril Křůpala.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám