Hlavní obsah

Jiří Ježek: Jako kluk vletěl pod tatrovku, bez nohy to dotáhl až do nejslavnějšího závodu světa

V mládí se toužil stát fotbalistou, paradoxně nedaleko Letné však jeho sen ukončila projíždějící tatrovka. Jiří Ježek přišel o část nohy, přesto později dokázal na kole porážet zdravé závodníky, startoval na Tour de France, získal šest zlatých paralympijských medailí a stejný počet titulů mistra světa. Jak se vyrovnal s vážným úrazem? Co se mu honilo hlavou při startu na nejslavnějším závodě světa a co mu do života přinesla cyklistika?

DOBOJOVÁNO: Bývalý cyklista Jiří JežekVideo: Novinky

 
Článek

Podívejte se na rozhovor s nejúspěšnějším paralympijským cyklistou všech dob, který je dalším hostem Jakuba Štěpánka v pořadu Dobojováno. Poslechnout si jej můžete i v audio verzi v přehrávači pod tímto odstavcem.

Jiří Ježek (*1974, Praha)
Nejúspěšnější cyklista paralympijské historie, držitel šesti zlatých paralympijských medailí a šesti titulů z mistrovství světa. Od 11 let žije po nehodě bez části dolní končetiny, přesto později v sedle konkuroval zdravým závodníkům. V roce 2013 dostal možnost jako první hendikepovaný závodník v historii startovat v roli předjezdce na slavné Tour de France. V časovce porazil tři závodníky z pelotonu. Je ženatý, manželka Soňa působila v pozici jeho manažerky. Věnoval se protetice, dnes se účastní dobročinných akcí, pořádá přednášky a mimo jiné je vášnivým běžcem.
Foto: Jan Handrejch, Právo

Hostem Dobojována byl bývalý cyklista Jiří Ježek.

Chcete si poslechnout rozhovor s vaším oblíbeným sportovcem, na jehož kariéru rádi vzpomínáte? Máte k pořadu připomínky? Napište nám e-mail na adresu redakce@novinky.cz a do předmětu uveďte „DOBOJOVÁNO“. Střípky z natáčení můžete sledovat také na Instagramu.

Obsáhlé rozhovory s osobnostmi českého sportu. O cestě k úspěchu, době na vrcholu i životě po kariéře. To je sportovně-společenský podcast Dobojováno, který uvádí Lucie Černá a Jakub Štěpánek.

Naladíte každé pondělní ráno na serveru Novinky.cz, Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám