Hlavní obsah

Z léta do zimy. Po teplém víkendu se dramaticky ochladí

Teplé počasí, které zejména na východě České republiky provázejí teploty přes 20 stupňů Celsia, vezme za své s koncem tohoto týdne. Od neděle se začne razantně ochlazovat a v dalších dnech se již odpolední maxima budou pohybovat pouze kolem šesti stupňů, přičemž v horských oblastech se namísto deště objeví sněžení. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

ŽIVĚ: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24.10.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Stávající teploty na Moravě a ve Slezsku, které se blíží až k letním 25 stupňům, jsou zhruba sedm stupňů nad dlouhodobými normály, konstatovala Honsová.

Podobně tomu bude i ve čtvrtek, kdy se po rozpuštění ranních mlh dočkáme na většině území jasné oblohy a teplot mezi 19 a 23 stupni. V Moravskoslezském kraji to může být až 25, zatímco v Ústeckém kraji, kde by se mohla nízká oblačnost udržet, to bude pouze kolem 15 stupňů.

Rovněž páteční ráno přinese četné mlhy a nízkou oblačnost. Přes den bude díky vysoké frontální oblačnosti nejčastěji polojasno. Ráno teploty klesnou na 12 až 8 stupňů, při zmenšené oblačnosti budou minima kolem 6. Přes den vystoupají na 16 až 20, na Moravě a ve Slezsku až na 22 stupňů Celsia.

Zima bude mírná, ale s prudkými a vytrvalými lijáky, předpovídají meteorologové

Počasí

V sobotu bude převážně jasno až polojasno, ráno místy s mlhami a minimálními teplotami mezi 8 a 4 stupni. Odpolední maxima vystoupají na 16 až 20 stupňů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Teplé počasí vydrží na části území ještě v neděli. Ranní mlhy a nízkou oblačnost s teplotami mezi 9 a 5 stupni vystřídá přes den polojasná obloha s maximy v rozmezí 17 až 21 stupňů. V průběhu dne se však na naše území začne nasouvat od severozápadu frontální oblačnost, přidají se srážky a začne se ochlazovat.

Změna charakteru počasí bude razantní, neboť v pondělí by již mělo být převážně zataženo s deštěm či přeháňkami a ranními minimy mezi 5 a 1 stupněm. Nejvyšší denní teploty budou mezi 7 a 11 stupni. V horských oblastech je třeba počítat se sněžením.

V úterý by již měly být srážky pouze ojedinělé, nicméně teploty dále klesnou. Ráno na 4 stupně až nulu a odpoledne na 5 až 9 stupňů.

Výhled od středy do pátku slibuje zatím polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami a ranními teplotami v intervalu 1 až –3 stupně, v horských oblastech bude až kolem –7. Nejvyšší denní teploty vystoupají pouze na 4 až 8 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám