Hlavní obsah

Velký propad teplot se s přicházejícím listopadem nečeká, sníh na horách ano

Novinky, alt

Následující čtyři týdny se bude – úměrně postupujícímu podzimu – stále více ochlazovat. Přesto by teploty, především v posledním říjnovém týdnu, měly být spíše nadprůměrné. Uvedl to v dlouhodobém výhledu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme, že období od 26. října do 22. listopadu 2020 bude na našem území jako celek teplotně průměrné až slabě nadprůměrné,” uvedli meteorologové.

Průměrná týdenní maxima klesnou ze 13 k pěti stupňům Celsia. „V porovnání s dlouhodobým průměrem bude s největší pravděpodobností nejteplejším první předpovědní týden (od 26. října) a nejchladnějším čtvrtý předpovědní týden (od 16. listopadu).”

Klesat budou postupně také noční teploty. V příštím týdnu bude jejich týdenní průměr kolem šesti stupňů Celsia, po polovině listopadu už se dostanou pod bod mrazu.

Srážek bude z příštích čtyř týdnů nejméně hned v tom prvním, který začíná 26. října. Nejvíce by mělo pršet ve třetím předpovědním týdnu od 9. do 15. listopadu. Vzhledem k teplotám by na horách mělo častěji sněžit. Průměrný úhrn srážek v Česku pro období od 26. října do 22. listopadu je 44 milimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám