Hlavní obsah

Únor se rozloučí nezvyklým teplem a vydatnými dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únor se rozloučí nadprůměrnými teplotami a také vydatnými srážkami, uvádí Český hydrometeorologický ústav ve svém měsíčním výhledu počasí. Do obvyklých hodnot se teploty vrátí až v březu, předpovídají meteorologové. Srážkově by mělo být období od 17. února do poloviny března průměrné až nadprůměrné.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer, sobota 15.2.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Nadprůměrně vysoké teploty budou panovat především v týdnu od 17. do 23. února. V neděli by měla maxima dosahovat až patnácti stupňů, v Čechách by místy mohla rtuť teploměru vyšplhat až k sedmnácti stupňům. Deset stupňů by měly teploty překračovat ještě v pondělí a na jihovýchodě země i v úterý.

Během dne neklesnou teploty pod bod mrazu po celý příští týden by mělo mrznout jen v noci na pátek.

Také poslední únorový týden (24. 2. až 1. 3.) bude podle padesátiprocentní pravděpodobnosti teplotně nadprůměrný.Během dne by se teploty měly pohybovat na průměrných osmi stupních a v noci kolem nuly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

K normálu by se teploty měly vrátit až v prvních dvou březnových týdnech.Od 2. do 8. března by se během dne měly teploty pohybovat kolem sedmi stupňů a v noci na nule. Podobných charakter by mělo mít počasí také v týdnu od 9. do 15. března. Noční teploty by se měly pohybovat kolem jednoho stupně nad nulou a denní kolem devíti stupňů.

V letech 1981 až 2010 se od 17. února do 15. března průměrné teploty pohybovaly v rozmezí -0,3 °C až 3,7 °C. Nejtepleji bylo v roce 1990, kdy průměr činil 8,8 stupně. Nejchladněji pak bylo v roce 1987, kdy průměr činil jen -4,3 °C.

Srážkově budou následujíc čtyři týdny průměrné až nadprůměrné. Příští týden bude s 60procentní pravděpodobností srážkově nadprůměrný, pak by se měly srážky postupně vrátit k průměru, který pro dané období činí 38 mm. Pouhé tři milimetry spadly v roce 1991, naopak v roce 2000 spadlo 84 mm srážek.

Teplo v únoru. Počasí přepisuje rekordy

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám