Hlavní obsah

Teploty mohou stoupat až k 34 stupňům, varují meteorologové. Přijdou i bouřky

• Aktualizováno

Na většině území Čech a Moravy budou v úterý odpoledne teploty přesahovat 31 stupňů Celsia. Kvůli vysokým teplotám a suchu bude v severozápadní polovině Čech hrozit nebezpečí vzniku požárů, varoval v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové také upozornili, že v noci z úterý na středu se mohou dostavit silné bouřky.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami

Článek

Varování meteorologů před vysokými teplotami platí pro úterní odpoledne pro celé Čechy s výjimkou Karlovarského kraje a také pro jižní a střední Moravu.

„Výjimečně mohou teploty překročit i 34 stupňů Celsia, zejména ve středních Čechách,“ varují meteorologové. Lidem doporučují dodržovat v horku pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách.

Vzhledem k teplému počasí s minimem srážek bude od úterního rána hrozit nebezpečí vzniku požárů. K jejich rychlému šíření by mohlo přispět větrné počasí. Varování meteorologů před rizikem požárů se týká středních Čech, Prahy, Libereckého, Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. V Praze bude platit zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Varování před požáry bude v platnosti do odvolání. „Významnější srážky, které by nebezpečí zmírnily, na severozápadě a západě Čech neočekáváme minimálně do konce týdne,“ uvádí ČHMÚ.

Meteorologové ale upozornili, že v úterý večer a v noci na středu se v souvislosti s přechodem studené fronty pravděpodobně vyskytnou silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a nárazovým větrem. Hrozit budou zejména na východě ČR a také na jihu Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám