Hlavní obsah

Teploty dnes sáhnou na třicítku, v týdnu se výrazně ochladí

Novinky, alt

V Česku by v pondělí mohl být první tropický den letošního roku. Teploty by odpoledne na mnoha místech mohly atakovat hranici 30 stupňů. Podobný ráz počasí ale nevydrží dlouho, už ve středu by se teploty mohly propadnout až o 15 stupňů. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 10.5.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Výrazně nadprůměrné teploty ale nevydrží dlouho – už ve středu se výrazně ochladí – teplé jižní proudění ukončí vlnící se studená fronta postupující přes naše území od západu,” řekl Honsová.

V pondělí bude polojasno až jasno, nejvyšší teploty budou 26 až 30 °C, na východě kolem 24 až 28 °C. Podle Honsové je pravděpodobné, že budou padat teplotní rekordy, protože ten dosavadní pro 10. květen je na hodnotě 28,9 stupně. Připomněla, že loni byl první den, kdy teploty přesáhly 30 stupňů, až 13. června.

Dnes ovšem bude foukat velmi silný jihovýchodní vítr, před nímž vydali meteorologové varování.

Na Česko udeří silný vítr

Počasí

Pondělní jasné počasí se začne měnit už v úterý večer. Začne od západu přibývat oblačnost s deštěm, přeháňkami a místy silnými bouřkami, které může doprovázet přívalový déšť s úhrny až kolem 55 mm.

Přes den bude polojasno nebo skoro jasno, ranní teploty klesnou na 12 až 16 °C. Denní teploty budou 26 až 30 °C. Bude stále foukat silný vítr.

„S bouřkami a místy vydatným deštěm musíme počítat také ve středu. Od západu se ve středu začne ochlazovat – místy více jak o 15 °C,” sdělila Honsová. Na západě proto bude jen kolem 15 stupňů, ve východních částech republiky bude stále teplo, 23 až 27 stupňů.

Díky velké oblačnosti budou nejnižší ranní teploty zůstávat mezi 10 až 5 °C a nehrozí ani přízemní mrazíky.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, místy se vyskytnou bouřky. Ranní teploty klesnou na 8 až 12 stupňů, denní se dostanou na 12 až 16 °C.

V pátek bude polojasno až oblačno, místy s přeháňkami. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 12 až 16 °C.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Teplé počasí žene lidi do parků.

Reklama

Výběr článků

Načítám