Hlavní obsah

Teploty budou klesat k –10, o víkendu se citelně oteplí

Česko na začátku tohoto týdne zažívá už druhý jarní vpád arktického vzduchu, který sráží ranní teploty tak hluboko, jak nebyly za celou zimu. Do středy bude ojediněle rtuť teploměru klesat až k –10 stupňům, víkend ale opět přinese strmý nárůst teplot vzduchu, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 30.3.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Nový pracovní týden startuje mrazem, na vrcholcích Krkonoš napadlo 10 centimetrů sněhu, v nížinách ojediněle sněhový poprašek, informovala Honsová. „V 6 hodin ráno bylo např. v Karlových Varech –6,6 °C, v Ústí nad Labem –5,1 °C, v Liberci –4,5 °C nebo na Šeráku –10,7 °C,“ upřesnila.

S mrazivými rány podle ní musíme počítat až do konce pracovního týdne, a to kvůli studenému proudění, které se do Česka dostává od severu kolem mohutné tlakové níže mezi Islandem a Britskými ostrovy. Týden ale bude převážně ve znamení malé oblačnosti. Zpočátku se mohou ojediněle vyskytovat sněhové přeháňky.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Pomrzlé větve rozkvetlých meruněk. Letos se neurodí.

V pondělí bude polojasno, přechodně až oblačno, ojediněle se sněhovými přeháňkami. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 1 až 5 °C.

V úterý bude polojasno až oblačno, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Noční teploty klesnou na –2 až –6 stupňů, místy až na –10 stupňů. Denní maxima se vyšplhají na 2 až 6 °C. Vát bude mírný severovýchodní vítr.

Na středu předpověď hlásí jasno až polojasno. Po ránu se opět ochladí na –2 až –6 stupňů, ojediněle teploty klesnou až na –10. Přes den už budou teploty pozvolna růst na 4 až 8 °C. Jihozápadní vítr bude slabý.

Jasná až polojasná obloha bude i ve čtvrtek. Nad ránem se ochladí na 0 až –4 stupně, místy až na –8. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C.

Na víkend oteplení

Další postupné oteplování můžeme očekávat v pátek, kdy bude jasno až polojasno s ranními nejnižšími teplotami mezi 1 a –3 stupni a odpoledními nejvyššími mezi 9 a 13 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami. Noční teploty klesnou na 2 až –2 stupně, přes den vystoupí na 13 až 17 stupňů. Slabý vítr se stočí na severozápadní.

V neděli bude na obloze panovat většinou polojasno. Ranní minima se budou pohybovat mezi 3 a –1 stupněm. Denní maxima pak budou v rozmezí 14 až 18 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám