Hlavní obsah

Sabine bude nebezpečnější, než se čekalo. Na Liberecku ruší výuku

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli zvýšil stupeň výstrahy před větrem, který má zasáhnout navečer území České republiky. Pro pondělní ráno a dopoledne bude platit extrémní stupeň nebezpečí, což je nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy. Gymnázium v Kutné Hoře zrušilo kvůli orkánu zítřejší výuku.

Lidé marně čekají na svůj spoj na letišti Stansted. Kvůli bouři Sabine (Ciara) jsou rušeny letyVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Nebezpečí souvisí s výskytem hluboké tlakové níže pojmenované Sabine. V Čechách a na severu Moravy a Slezska meteorologové v noci očekávají vítr s nárazy nad 90 km/h, na horách na severu země může dosáhnout až síly orkánu, tedy nad 118 km/h. Na jihu Moravy má vítr výrazněji zesilovat v pondělí dopoledne, kdy bude přes Česko směrem k východu postupovat výrazná studená fronta. Za ní se vítr změní na západní a především v Čechách dosáhne ojediněle v nárazech kolem 110 kilometrů v hodině, na Moravě kolem 90 kilometrů v hodině.

Zvýšená výstraha je pak v platnosti pro pondělí mezi 6:00 až 13:00. Extrémní stupeň nebezpečí platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a Kraj Vysočina.

V úterý ráno a dopoledne vítr opět zesílí a bude foukat místy rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině, ojediněle i vyšší. Výstraha před silným větrem je v platnosti až do úterních 20:00.

Vítr může lámat stromy a způsobovat problémy v dopravě a dodávkách elektřiny. Podle informací ministerstva průmyslu a obchodu jsou vzhledem k očekávané situaci v pohotovosti hasiči, silničáři i energetici.

Hasiči radí, jak se chovat, až udeří Sabine

Počasí

Meteorologové i hasiči doporučují lidem, aby sledovali aktuální situaci, zajistili okna a dveře, odstranili, případně upevnili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdu autem.

Neměli by se zdržovat či parkovat v okolí starších budov, větších stromů a vysokých stožárů, nemají ani chodit za silného větru do lesa a přibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně. Návštěvníci hor mají omezit horské túry a respektovat pokyny horské služby. V případě bezprostředního ohrožení mají lidé volat hasiče na číslo 112 nebo 150.

Zrušená výuka

Liberecký kraj kvůli orkánu doporučil rodičům, aby v pondělí nechali děti doma. Hrozí pády stromů a přerušení dopravy. Školy budou v omezeném provozu.

Gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře zrušilo kvůli očekávanému silnému větru pondělní výuku. Kolem budovy je lešení a hrozí nebezpečí úrazu, informoval v neděli na webu školy a jejích facebookových stránkách ředitel Vladislav Slavíček.

"Nerad bych, aby se stalo nějaké neštěstí, například z důvodu uvolněné podlážky či jiného stavebního materiálu," uvedl Slavíček. Výuka se proto ruší v plném rozsahu, obědy škola studentům odhlásí.

Bouře už působí komplikace v Evropě

Bouře Sabine už způsobuje komplikace na západě Evropy. V Irsku a ve Velké Británii, kde ji nazvali Ciara, se kvůli ní ruší provoz trajektů, vlaků i letadel. Na západním pobřeží Británie vítr místy dosahoval rychlosti až 144 km/h, napsala zpravodajská stanice BBC. Britské úřady rovněž vydaly desítky varování před záplavami, 50 z nich ve Skotsku, 22 v Anglii a sedm ve Walesu.

Orkán Sabine dorazil do Německa. V Británii zanechala povodně a lidi bez elektřiny

Evropa

Podle německé meteorologické služby (DWD) bouře nejdříve zasáhne pobřeží Severního moře a v průběhu dne se vítr, který bude dosahovat podobné rychlosti jako u hurikánu, rozšíří na celé území. Lze očekávat, že poškodí střechy a vyvrátí stromy, varovala DWD.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nejen se soupeři, ale hlavně se silným větrem se potýkali účastníci nedělního cyklistického závodu v Holandsku.

Velké problémy způsobil orkán i řadě Čechů, kteří odlétali v neděli odpoledne z Londýna, jak uvedl redaktor Práva Miroslav Homola, který se v neděli odpoledne vracel zpět do České republiky z londýnského letiště Stansted.

Kvůli vichru byla zrušena vlaková doprava z londýnského nádraží Liverpool Street Station na letiště Stansted. Podle jeho vyjádření Britové v takových případech náhradní dopravu neřeší, a tak byly autobusové spoje, které též odvážejí cestující z centra Londýna na letiště Stansted, okamžitě přeplněné a pro mnohé tak bylo nemožné se do nich dostat.

Poblém byl bohužel i s rychlým obstaráním taxíků, navíc ne každý měl k dispozici hotovost zhruba 130 liber (kolem 3300 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám