Hlavní obsah

Orkán Sabine dorazil do Německa. V Británii zanechala povodně a lidi bez elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli se přihnala do Evropy ze severního Atlantiku nebezpečná bouře Sabine (Ciara) doprovázená silným větrem. Nejprve udeřila na Britské ostrovy. Kvůli orkánu už je v Irsku od rána bez proudu na deset tisíc domácnostní, farem či firem. Narušen je na kontinentu i provoz letišť, včetně londýnského Heathrow. Přes Británii a Německo by se měla bouře odpoledne dostat do Česka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Silný vítr si v Birminghamu pohrál s přistávajícím letadlemVideo: AP

 
Článek

Kvůli větru o rychlosti až 150 kilometrů v hodině se rušily letecké spoje v Dublinu i Londýně, extrémní počasí narušilo například i železniční dopravu ve Skotsku. Britská média hlásí z mnoha míst materiální škody, zprávy o obětech se zatím neobjevily. Bouře na deset minut přerušila také vysílání rozhlasové stanice BBC.

Podle televize Sky News kvůli bouři přišlo o dodávky elektřiny skoro 140.000 britských domácností. V Irsku výpadky postihly kolem 14.000 domácností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Sabine už udeřila v IrskuVideo: AP

Z obou zemí jsou hlášeny značné komplikace v silniční, železniční, lodní i letecké dopravě. Na severu Anglie byl například poprvé kvůli špatným povětrnostním podmínkám zcela uzavřen dálniční most přes řeku Humber postavený v roce 1981.

V Londýně zase přestal jezdit přívoz přes Temži na východním předměstí Woolwich. Vysoké vlny ochromily přístavy na obou stranách Lamanšského průlivu, jak v anglickém Doveru, tak ve francouzském Calais.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Bouře Ciara u Anglie. Ilustrační snímek

Na ostrově Isle of Wight na jihu Británie naměřili maximální rychlost větru 156 kilometrů za hodinu, píše Sky News. Aerolinky za těchto podmínek zrušily desítky letů, přičemž problémy se dotkly i spojení mezi britskou metropolí a Prahou.

Železniční tratě v Anglii místy zablokovaly spadlé stromy či trampolíny vyzdvihnuté ze zahrad, informovala zpravodajská společnost BBC. Londýnské nádraží Euston odpoledne potenciálním pasažérům vzkázalo, aby se vůbec nevydávali na cestu, protože bylo "čím dál těžší zajišťovat spolehlivé" spoje. V budově nádraží se přes den nahromadilo tolik lidí, že jej vedení muselo na půl hodiny uzavřít.

Lidé marně čekají na svůj spoj na letišti Stansted. Kvůli bouři Sabine (Ciara) jsou rušeny letyVideo: Miroslav Homola, Právo

Kromě větru o síle přes 100 kilometrů v hodině provází orkán Ciara i přívalové deště. Britské úřady na dnešek vydaly přes 250 výstrah kvůli hrozbě povodní a varování se už naplnila na řadě míst na severu Anglie. V Mytholmroydu v regionu Yorkshire se vylila z břehů řeka Calder a voda v ulicích sahala až po okna zaparkovaných automobilů.

Počasí narušilo kromě sportovních klání také tradiční program britské královny Alžběty II., která nepřišla na mši do kostela u svého venkovského sídla v Sandringhamu.

Zimní bouře už zaúřadovala ve Skotsku, kde se na jednom místě zřítila střecha hospody a zranila tři lidi. Během neděle tam očekávají nárazy větru dokonce až o rychlosti 160 km/h, jak napsal server týdeníku Focus s odkazem na německou meteorologickou službu. S lijáky se potýká i sever Evropy, bouře bude i ve Francii nebo Španělsku.

Zpoždění veškeré dopravy

V neděli hluboká tlaková níže dostala též do Německa. Letecká společnost Lufthansa upozornila, že to až do úterý může ovlivnit mnohé lety, hrozí minimálně značná zpoždění, ne-li rušení. Zpoždění v dopravě, samozřejmě i autobusové, vlakové či lodní, se očekávají rovněž jinde.

Deutsche Bahn kvůli orkánu Sabine postupně zastavuje veškerou dálkovou železniční dopravu v Německu. Aerolinky Eurowings zrušily skoro všechny lety.

V pohotovosti jsou zásahové jednotky vybavené řetězovými pilami, které budou v případě potřeby odstraňovat z kolejí a vedení popadané stromy.

Sabine popostrčila letadlo z New Yorku do Londýna tak, že překonalo rekord

Evropa

U našich západních sousedů dokonce neváhali ani zrušit fotbalové bundesligové utkání mezi Borussií Mönchengladbach a Kolínem nad Rýnem. S narušením běžného provozu kvůli bouři počítá i letiště v onom německém Kolíně.

„Přes noc do pondělního rána se bouře dostane na jih Německa,“ upozornil pro stanici Deutsche Welle německý meteorolog Jens Hoffmann.

V Česku zatím „klid před bouří”

„Zatímco v neděli ráno orkán Sabine dosahoval nad Britskými ostrovy a v přímořských oblastech západní Evropy a Skandinávie rychlosti až 130 km/h, v Česku je klid před bouří – maximální sílu větru hlásila Lysá hora, a to na 68 km/h, jinak foukal slabý vítr,“ sdělila Novinkám v neděli dopoledne Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Během odpoledne ale podle ní začne vítr v severní a severozápadní části našeho území výrazně zesilovat – ve večerních hodinách tam bude foukat vítr o rychlosti s nárazy až 90 km/h, na horách až 125 km/h.

Na pražské Letiště Václava Havla dnes zatím nedorazilo pět spojů, zřejmě kvůli silnému větru. Šlo o dvě linky z Amsterdamu, dále z Londýna, Kolína nad Rýnem a Düsseldorfu. Pražské letiště problémy kvůli větru zatím nemá.

"Pouze v jednom případě máme od letecké společnosti potvrzené zrušení přímo kvůli počasí, jinak důvody uvádět nemusejí. V tuto chvíli je již zrušeno také celkem pět zpátečních letů na pondělí, konkrétně do Curychu, Mnichova, Frankfurtu, Amsterdamu a Düsseldorfu. Situace se může pochopitelně měnit, proto doporučujeme, aby cestující sledovali aktuální informace u své letecké společnosti nebo na webových stránkách letiště," uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Sabine bude nebezpečnější, než se čekalo. Na Liberecku ruší výuku

Počasí

Tlaková níže Sabine se středem nad Skandinávií zapříčiní velký tlakový rozdíl nad starým kontinentem, neboť nad Balkánem se ještě nachází tlaková výše.

„Další zesílení větru přinese noc na pondělí – v Čechách a na severu Moravy a Slezska se síla větru zastaví na 110 km/h, na horách až na 165 km/h. Nejsilnější nárazy větru zřejmě naměříme v Čechách během pondělního rána a dopoledne, tehdy mohou přesáhnout 110 km/h, na vrcholcích hor se zastaví až na 160 km/h.

Během pondělního rána a dopoledne bude vítr zesilovat také na Moravě a ve Slezsku. V pondělí odpoledne bude vítr v Čechách přechodně slábnout,“ dodala meteoroložka.

Hasiči radí, jak se chovat, až udeří Sabine

Počasí

V postižených místech by lidé obecně neměli zbytečně vycházet ven, stejně tak se kupříkladu nedoporučuje cestování za turistikou do potenciálně zasažených alpských oblastí.

Pokud to nebude nezbytné, lidé v příslušných územích by také v pondělí neměli vycházet ze svých domovů, upozorňují meteorologové. Silný vítr bude vyvracet stromy, komplikovat dopravu a ničit majetky. Částečně by měl silný vítr působit i v úterý.

Bouře Sabine se dostává do Evropy velmi rychle z oblasti severního Atlantiku. Důvodem je extrémně silný jetstream neboli tryskové proudění. To neobíhá kolem planety v kruhovém prstenci, ale různě se zahýbá a stáčí ve směru od jihu k severu a důsledkem jsou extrémy v počasí.

Podle odborníků se Sabine podobá bouři Xavier, která pustošila Evropu (i sever ČR) v říjnu roku 2017.

Tři Češi strávili kvůli bouři Xavier čtyři dny v odstaveném vlaku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám