Hlavní obsah

První závan jara: v Česku padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku padaly teplotní rekordy pro 10. února. Naměřilo je 26 ze 160 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji dnes bylo v Čáslavi, a to 14 stupňů Celsia. V tomto případě to ale rekord nebyl. ČTK to řekl František Šopko z Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sněženky

Článek

„Rekordy padaly po celé republice, ale nejvíce jich bylo na jižní Moravě a v Polabí," uvedl Šopko. Nové maximum zaznamenali například v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo 13,8 stupně Celsia.

V Pohořelicích nedaleko Brna pak bylo 13,5 stupně. Pouze o desetinu menší hodnotu měla nejvyšší teplota v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku.

Víkend bude slunečný, pak přijdou srážky

Počasí

V pátek už by tak teplo být nemělo, přes ČR bude v noci přecházet studená fronta.

Má být zpočátku většinou zataženo s občasným deštěm, ve vyšších polohách může sněžit nebo padat déšť se sněhem. Postupně se začnou od severozápadu na většině území objevovat sněhové přeháňky, v nízko položených místech může pršet. Nejvyšší teploty budou dva až šest stupňů Celsia, na horách kolem minus dvou stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám