Hlavní obsah

Přišel medardovský týden. A bude deštivý

Vlhké a deštivé počasí nás začne opouštět až v průběhu týdne. Tomu budou odpovídat i teploty, které se na letní hodnoty dostanou nejdříve v pátek. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 6.6. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Heslem první poloviny medardovského týdne bude deštník a pláštěnka. Místy musíme i nadále počítat s bouřkami. Kvůli velké oblačnosti a srážkám půjdou teploty dolů a na většině území se budou až do čtvrtka většinou zastavovat pod letní hranicí, tj. 25 °C. Letní počasí se k nám bude vracet až koncem týdne,” shrnula Honsová výhled.

Nedělní přechod bouřkového systému přinesl do Čech místy vydatné srážky. Ve Filipově Huti na Klatovsku napršelo 57 milimetrů, v Husinci 50 a ve Vimperku 46 milimetrů.

I v pondělí bude zpočátku převládat zataženo až oblačno, místy s deštěm či přeháňkami. Odpoledne bude od západu srážek ubývat a protrhávat se bude i oblačnost, teploty se dostanou nejvýše na 21 až 25 °C.

Další frontální systém dorazí od západu již v úterý. Bude převládat zataženo, postupně se přidají přeháňky či déšť, na východě i místy bouřky. Ráno teploty klesnou na 11 až 15 °C, odpolední se dostanou na 19 až 23 °C, na východě ještě i 25 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřkami. Odpoledne bude od západu docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Ranní teploty najdeme mezi 14 až 10 °C, denní se dostanou na 17 až 21 °C,” uvedla meteoroložka k počasí na Medarda.

Medardova kápě
Lidové pranostiky říkají, že pokud na Medarda prší, mělo by následovat dalších 40 deštivých dní.To sice neplatí, nicméně podle meteorologů existuje určitá singularita, kdy bývá na konci první červnové dekády narušen do té doby plynulý vzestup průměrných teplot a dochází k jejich přechodnému poklesu.

Ve čtvrtek bude zprvu polojasno až oblačno, místy s přeháňkami či bouřkami, Později již budou srážky ojedinělé. Ráno teploty klesnou na 13 až 9 °C, odpolední se dostanou na 20 až 24 °C.

V pátek bude převážně polojasno, přes den se při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle vyskytnou přeháňky či bouřky. Ranní teploty se podívají na 11 až 15 °C, odpoledne by měly být v intervalu 22 až 26 °C.

Silné bouřky na jihu Moravy zaměstnaly večer hasiče

Počasí

Sobota nabídne polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami či bouřkami, ranní minima klesnou na 14 až 10 °C, odpolední vyšplhají na 22 až 26 °C.

Polojasno až oblačno by mělo převládat v neděli. Přeháňky či bouřky se mohou objevovat místy. Ráno teploty klesnou na 11 až 15 °C, odpoledne se hodnoty zastaví mezi 24 a 28 °C.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám