Hlavní obsah

Silné bouřky na jihu Moravy zaměstnaly večer hasiče

• Aktualizováno

Meteorologové v sobotu večer varovali před velmi silnými bouřkami. Na jihu Moravy se pravděpodobně nacházela supercelárnní bouře. Hasiči tam v souvislosti s bouřkami zaznamenali desítky výjezdů k popadaným stromům i zatopeným sklepům.

Foto: pro Novinky Pavel Zajíček

Hasiči odklízející následky bouřky v Břeclavi-Poštorné.

Článek

Výstraha před velmi silnými bouřkami byla vydána pro oblasti Hodonína, Břeclavi, Hustopečí a Mikulova. Vedle krupobití hrozí i poryvy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu.

Bouřky postupovaly od severozápadu, přičemž výstraha platila do 20:30.

Jihomoravští hasiči měli kvůli bouřkám napilno. Polámané větve a popadané stromy, doplnily ještě poškozené střechy a zatopené sklepy.

Foto: pro Novinky Pavel Zajíček

Kroupy po bouřce v Břeclavi

„Teď nejčastěji vyjíždíme do oblasti Pohořelic, bouřka ale šla na Břeclav, tam očekáváme další výjezdy," uvedl krátce po 20 hodině mluvčí krajských hasičů David Jirouš s tím, že očekává další výjezdy.

Později večer hasiči na Twitteru specifikovali, že nejčastěji odstraňují popadané či polámané stromy.

„Na Břeclavsku nás zaměstnává i čerpání vody ve čtyřech případech. Ve dvou případech jsme řešili pád elektrických sloupů. V Přibicích zasahujeme u zničené střechy rodinného domu,” uvedli hasiči.

Již v průběhu odpoledne ČHMÚ upozornil na výskyt supercely na německé straně Šumavy.

Supercely jsou bouřky, pro které je charakteristický výskyt mezocyklóny – rotující oblasti nízkého tlaku vzduchu uvnitř bouřkového oblaku. Často je doprovází silné krupobití, při němž kroupy nezřídka dosahují větších rozměrů, přívalový déšť nebo silné nárazy větru.

V sobotu dopoledne vydal ČHMÚ výstrahu před silnými bouřkami pro jihozápad republik, která platila do 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám