Hlavní obsah

Přes týden napadne až 20 cm sněhu. Mohutná obleva ho zase zlikviduje

Přes území ČR budou v týdnu konečně přecházet frontální systémy. Nejvýznamnější z nich bude úterní studená fronta, po jejímž přechodu k nám pronikne chladnější vzduch. Na horách by mělo připadnout až 20 cm nového sněhu. Studené proudění ale vydrží jen do víkendu, kdy ho vystřídá teplý vzduch od jihozápadu. Ten přinese teploty až kolem 10 stupňů a déšť, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27. 1. 2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí očekáváme zataženo až oblačno. „Už to ale bude vysoká frontální oblačnost, i když na východě území se může ještě vyskytnout nízká oblačnost a mlhy,“ upřesnila Honsová. Místy se objeví dešťové přeháňky, ojediněle budou i mrznoucí. Během dne se oblačnost protrhá přechodně i na polojasno. „Po okluzi by se to mělo profouknout a oblačnosti bude rychle ubývat,“ komentovala vývoj situace meteoroložka. Odpolední teploty vystoupí na 3 až 7 stupňů, na Moravě a ve Slezsku zůstanou mezi 0 až 4 stupni.

Auta na jižní Moravě kloužou na ledovce, staly se desítky nehod

Krimi

V úterý bude zataženo až oblačno, od západu postupně s deštěm. „Modely ukazují, že by to mohly být zpočátku i srážky mrznoucí, takže pozor na ledovku,“ upozornila Honsová. Sněžit má nejdříve v polohách nad 800 m, ale navečer se hranice sněžení bude snižovat až ke 400 m. Ráno teploty klesnou mezi 3 až –1 stupeň, kolem poledne budou kulminovat mezi 4 až 8, ale odpoledne se začne citelně ochlazovat po přechodu studené fronty. Zároveň začne zesilovat vítr. V nárazech může dosahovat rychlosti až 70 km/h, na vrcholcích hor až 90 km/h.

Ve středu by mělo být oblačno až zataženo s občasnými sněhovými přeháňkami, v nížinách to budou postupně srážky deště se sněhem. Na horách by mělo během středy sněžit. V ranní minimech očekáváme 2 až –2 stupně. „Není vyloučeno, že nás překvapí sněhová pokrývka i v nížinách,” doplnila Honsová. Odpoledne teploty vystoupí na 0 až 4 stupně, ale vlivem čerstvého větru bude pocitová teplota výrazně snížená. Na horách budou hrozit sněhové jazyky.

Ve čtvrtek bude na obloze panovat proměnlivá, převážně velká oblačnost. Hranice sněžení se bude posouvat ze 600 m do 700 m. Ráno teploty klesnou na 0 až –4 stupně, odpoledne už ale budou šplhat k 2 až 6 stupňům.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Přes týden připadne až 20 cm nového sněhu, který ale o víkendu zase roztaje.

V pátek bude oblačno až zataženo s občasným deštěm. Sněžit bude v polohách od 800 m. Ranní teploty budou opět o něco vyšší, a to mezi 3 až –1 stupněm, odpolední se pak budou pohybovat mezi 4 až 8.

Víkend: Teplo a déšť

V sobotu bude zataženo až oblačno s deštěm. Ranní teploty budou pro toto období vysloveně vysoké, a to mezi 6 až 2 stupni, odpoledne pak vyšplhají dokonce na 7 až 11 stupňů.

Neděle bude převážně oblačná s deštěm nebo přeháňkami. Ráno teploměr ukáže 5 až 1 stupeň, odpoledne 6 až 10 stupňů.

Meteorologové varují před silným větrem a ledovkou

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám