Hlavní obsah

Neobvyklá tlaková výše může způsobit bolesti hlavy

Právo, vor

Dámy mohou v nezvyklé míře trpět bolestmi hlavy a pánové nemusí s dechem unést takovou fyzickou námahu jako jindy. To jsou možné důsledky neobvykle vysokého tlaku vzduchu, který má vydržet až do středy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tlaková výše, která to provází, je momentálně nad Velkou Británií, což je samo o sobě neobvyklé,“ uvedl meteorolog a pozorovatel přírody ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík, podle kterého naměřené hodnoty tlaku vzduchu dosáhly v pondělí dopoledne výše zhruba 1044 HPa.

„Nestává se to často, aby byl takhle vysoký tlak vzduchu. Já se mohu do svých záznamů dostat nejvíce třicet let zpět, ale na takhle vysoký tlak jsem nenarazil,“ pokračoval meteorolog.

„Najednou to nemusí být ono”

Vysoké tlakové výše jsou podle pozorovatele přírody charakteristické spíše pro letní nebo podzimní období. „Vysoký tlak se může projevovat tím, že dámy může bolet hlava, a dost nepříjemně. Střídání nadmořských výšek v kombinaci s alkoholem může být nepříjemné pro kardiaky,“ radil Kovařík. „Není to nic fatálního, ale ty projevy to doprovází,“ doplnil.

Při vysokém tlaku vzduchu mohou citlivější jedinci pociťovat například točení hlavy, až závratě. „Je možné, že člověk třeba tak v pohodě nedodýchá nějakou práci, která jindy pro něj není žádným problémem. Najednou to nemusí být ono,“ konstatoval Kovařík a připomněl, že běžný tlak vzduchu se pohybuje kolem 1014 HPa.

Reklama

Výběr článků

Načítám