Hlavní obsah

Meteorologové slibují Vánoce se sněhem

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sníh během vánočních svátků v Evropě není nereálným snem, píše server týdeníku Focus s odvoláním na předpovědní modely německých meteorologů. Po teplé frontě, která bude ovlivňovat počasí na počátku příštího týdne, se do Evropy bude nasouvat tlaková níže, která přinese prudký pád teplot, sněžení a silný vítr, uvádí německá meteorologická služba. Na konci vánočního víkendu by mohlo sněžit i v Česku.

Foto: Philipp von Ditfurth, ČTK/AP

Článek

Studená fronta by se měla dostávat do západní a střední Evropy přes Severní moře. Provázet jí bude zpočátku intenzivní déšť, který se bude postupně měnit na sněžení, které se objeví i v nižších polohách. Od středních poloh by mělo být sněžení velmi intenzivní, předpovídají meteorologové.

Na přelomu roku prudce klesnou teploty

Počasí

Značně dynamické počasí se očekává během vánočního týdne také v České republice. „Zpočátku týdne očekáváme přechod frontálního systému, po přechodu teplé fronty sem pronikne teplý vzduch od jihu a nejvyšší odpolední teploty se v úterý a ve středu zastaví až na 12 °C a bude pršet,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Na Štědrý den se ale podle jejích slov začne ochlazovat a na horách bude sněžit. „V kombinaci s čerstvým větrem se na horách budeme setkávat s tvorbou sněhových jazyků,“ řekla.

Letošní rok byl nejdeštivější za posledních 10 let

Počasí

Další pokles teplot přinesou vánoční svátky. Současně se začne snižovat hranice sněžení a na druhý svátek vánoční bude zřejmě sněžit i v nížinách. Větrné počasí bude panovat i nadále – nárazy větru se budou zastavovat až kolem 60 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám