Hlavní obsah

Na přelomu roku prudce klesnou teploty

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty výrazně pod bodem mrazu očekávají meteorologové v týdnu od 4. ledna. Noční teploty klesnou až na minus devět stupňů, denní by se měly pohybovat také pod bodem mrazu. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplotně by sledované období od 21. prosince do 17. ledna mělo být slabě nadprůměrné.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejtepleji by mělo být na počátku příštího týdne. Na Štědrý den se teploty budou pohybovat kolem pěti stupňů Celsia. Během vánočních svátků by měl do Česka proudit studený vzduch ze severu. Meteorologové očekávají ochlazení a také sněžení. Sníh by měl padat nejen na horách, ale i v nižších polohách.

Chladný ráz počasí vydrží i v posledních dnech letošního roku. Na silvestra by mělo mrznout, teploty by se mohly dostat až k minus pěti stupňům v noci a během dne by se mohly udržet také pod nulou.

Na japonské dálnici uvázly kvůli přívalům sněhu stovky aut

Svět

Týden od 4 do 10. ledna by měl být ve sledovaném období nejchladnější. Noční teploty by měly klesat až k minus devíti stupňům, denní by se měly pohybovat na průměrných dvou stupních Celsia. I když by mělo být relativně nejchladněji, extrémy nenastanou. „I ten by měl mít průměrnou teplotu nad dlouhodobým normálem,“ uvedl ČHMÚ. Podobný charakter počasí by měl mít i týden od 11. do 17. ledna.

Co se srážek týče, mělo by jich nejvíce spadnout následující týden. „Vzhledem k předpokládaným teplotám nelze zatím očekávat trvalejší sněhovou pokrývku v nižších polohách, ale pouze na horách, kde začne s vánočními svátky sněhu postupně přibývat,” uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je minus 1,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo touto dobou na přelomu let 1984 a 1985, kdy průměr činil minus 9,2 stupně. Zatím nejvyšší průměr 4,4 stupně Celsia meteorologové zaznamenali před 14 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám